Gemeente Apeldoorn

Persbericht rondom stand van zaken ongeval A1 3 januari 2006 16.00

Persbericht 3 januari 16.00
Rond 12.00 uur vanmiddag 3 januari 2006 is op de noordelijke weghelft van de A1 tussen Deventer en Apeldoorn ter hoogte van tankstation De Vundelaar - een tankauto met vloeibaar ethanol gekanteld en gescheurd. Er is ethanol vrijgekomen. Als gevolg daarvan zijn zeven mensen met gezondheidsklachten in het ziekenhuis opgenomen.

Veiligheid
Vanwege ontploffingsgevaar is de A1 meteen na het ongeval afgesloten en ontruimd. Ook zijn de bewoners van één boerderij in de directe nabijheid geëvacueerd.
De brandweer heeft inmiddels het gat in de tank gedicht. De gelekte ethanol is vervlogen of ligt nog op het wegdek. De resterende 15.000 liters ethanol uit de tank worden nu zo snel mogelijk overgepompt en daarna wordt de tankauto verwijderd. Naar verwachting zal dit vanaf 16.00 uur nog enkele uren in beslag nemen.

Slachtoffers
Als gevolg van de ethanol-lekkage zijn zeven mensen met gezondheidsklachten (ademhaling en misselijkheid) opgenomen in ziekenhuizen in Deventer en Apeldoorn. Onder hen is de chauffeur van de tankwagen; de andere zes zijn medeweggebruikers.

Milieu
Medewerkers van het Waterschap Veluwe onderzoeken momenteel de gevolgen van de ethanol-lekkage voor het milieu (bodem en oppervlaktewater).

Verkeersproblemen
De A1 is afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en afrit Deventer/Zutphen. Op de A1 worden vanaf de Duitse grens en vanaf Amersfoort de omleidingen aangegeven. Omdat de berging van de tankauto niet vóór de avondspits gereed zal zijn, werkt de verkeerspolitie op dit moment aan een aangepast verkeerscirculatieplan. De verkeersomleidingen worden bekend gemaakt door de Korps Landelijke Politiediensten.

Twello, 3 januari 2006, 16.00 uur

Voor het laatst bijgewerkt op: 3-jan-2006 10:54