Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 3 januari 2005

Honderd jaar oude maquettes gered uit de vergetelheid

Een twintigtal bijna honderd jaar oude maquettes wordt vrijdag 13 januari 2006 overgedragen door de wethouder Kunstzaken van Rotterdam, Stefan Hulman, aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). De maquettes zijn gemaakt voor de in 1912 uitgeschreven prijsvraag voor een nieuw Raadhuis van Rotterdam. Vanwege het belang dat de gemeente Rotterdam aan deze maquettes hecht, worden de uiterst kwetsbare gipsen modellen op dit moment verhuisd van de zolder van het Raadhuis naar het recentelijk geopende NAi Open Maquettedepot in een van de Schiehallen van de Van Nelle Ontwerpfabriek. In de loop van het jaar start de restauratie van de maquettes. Op gezette tijden organiseert het NAi live-restauraties, zodat het publiek de restauratie kan volgen. Op 21 januari 2006, tijdens een publieksdag, worden de nog niet gerestaureerde maquettes in het NAi Open Maquettedepot aan het publiek getoond.

Maquettes
De acquisitie van de Rotterdamse Raadhuismaquettes door het NAi is uiterst fascinerend door de historie van de objecten zelf. De maquettes bevinden zich sinds 1920 op de zolder van het Rotterdamse Raadhuis en hebben hier, net als het raadhuis zelf, het bombardement op Rotterdam ternauwernood overleefd. De maquettes zijn getuigenissen van een vooroorlogs verleden en van de Nederlandse architectuur van het begin van de twintigste eeuw. Het Rotterdamse Raadhuis aan de Coolsingel is één van de meest karakteristieke voorbeelden van representatieve, op de Franse Beaux-Arts gebaseerde, bouwkunst in Nederland. Van dit gebouw zijn ruim twintig maquettes bewaard gebleven, vier van de prijsvraag die er aan voorafging en een reeks detailmaquettes. De maquettes zijn bijzonder vanwege hun ouderdom en materiaal (gips), de gevarieerde samenstelling en het monumentale formaat in combinatie met een gedetailleerde uitvoering. Hierdoor zijn de maquettes heden ten dage zeldzame overblijfselen van een eeuwenoude traditie in het werken met gips.

Rondleidingen
Op de publieksdag 21 januari kunnen de maquettes in hun nieuwe onderkomen bekeken worden. Na een korte lezing wordt een rondleiding gegeven om 10.00, 11.00, 13.00 en 14.00 uur. Inschrijven voor deze activiteiten kan via www.nai.nl/inschrijven of telefonisch 010-4401200. De kosten zijn EUR 5,00 per persoon per rondleiding. In de loop van 2006 worden de maquettes gerestaureerd in het NAi Open Maquettedepot. Het NAi zal op gezette tijden live-restauraties organiseren zodat het publiek hiervan kennis kan nemen.

Uitnodiging voor de pers
Pers is van harte uitgenodigd op 13 januari 2006 voor de officiële overdracht om 17.00 uur en/of voor een exclusieve rondleiding in aanwezigheid van de wethouder en burgemeester van Rotterdam om 12.30 uur, eveneens op 13 januari. Aanmelden graag via www.nai.nl/inschrijven.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Anouk Glaudemans, tel 010-4401255
Edwin Pelser, tel 010-4401235
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over het Open Maquettedepot

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: woensdag, 4 januari 2006

overzicht persberichten overzicht persberichten naar de NAi voorpagina