Gemeente Breda

Bronzen vogel oorlogsmonument Ulvenhout verdwenen.

De bronzen vogel van het oorlogsmonument bij het voormalige stadsdeelkantoor in Ulvenhout is verdwenen. Dit officiele monument is opgericht ter nagedachtenis aan de gevallenen van de gemeente Nieuw Ginneken.

Het monument speelt een belangrijke rol bij de dodenherdenking op 4 mei.

Het gaat om een bronzen vogel geplaatst op een hardstenen vogeldrinkbak. Op de stenen sokkel staat de tekst 'Ter nagedachtenis aan onze gevallenen 1940-1945'.

Op zaterdag 31 december is geconstateerd dat de bronzen vogel verdwenen is. De sokkel staat er nog. De gemeente heeft aangifte gedaan van vermissing.

Het oorlogsmonument is onthuld op 6 september 1952 als herinnering aan de oorlogsslachtoffers van de gemeente Nieuw Ginneken uit de periode 1940-1945.

De kunstenaar Paul Gregoire had als achterliggende gedachte om met het monument het offer uit te beelden waarvan uit de vrijheid door de vogel die vanaf de schaal onbelemmerd het luchtruim kan kiezen.

Het kunstwerk is al eerder beschadigd geweest. Zo is één van de vleugels van de vogel al een paar keer opnieuw gelast en in 2001 was de vogel in een dermate slechte staat dat in overleg met het Oranjecomité besloten is om het kunstwerk volledig te restaureren. De restauratie van het kunstwerk is uitgevoerd door de zoon van de kunstenaar de heer Pépé Gregoire.

Breda, 4 januari 2006