Gemeente Breda

Toestemming culturele activiteiten in hal van Huis der Kunsten

Het college van burgemeester en wethouders wil toestemming verlenen voor culturele activiteiten in de grote hal van het Huis der Kunsten aan de Speelhuislaan.

Dit vooruitlopend op een artikel 19 procedure voor dit pand aan de Speelhuislaan 151. Het college heeft al een vrijstellingsprocedure opgestart om het pand bouwkundig en planologisch-juridisch geschikt te maken voor gebruik ten behoeve van culturele activiteiten. De coördinator van het Huis der Kunsten heeft verzocht een aantal culturele activiteiten in de grote hal toe te staan om vooruitlopend op de verlening van de vrijstelling, de verlening van de bouwvergunning en de uitvoering van de bouwwerkzaamheden. De hal heeft nu een bedrijfsbestemming en culturele activiteiten zijn daarmee juridisch in strijd.

Het gaat om een beperkt gebruik van de grote hal aan de Speelhuislaan 151 te Breda. Het Huis der Kunsten heeft ruimte nodig om culturele activiteiten te kunnen laten ontplooien. Het gaat daarbij vooral om amateurs en startende professionals op het gebied van muziek en podiumkunsten. Voor het gewenste gebruik zijn geen bouwkundige aanpassingen noodzakelijk. De grote hal zal gebruikt worden in de huidige, bestaande toestand. De culturele activiteiten zullen onder meer bestaan uit: repetities van Bredase amateurtheaterverenigingen, repetities van Bredase koren, uitvoeringen van theatergroepen, koren en andere concerten en overige culturele activiteiten.

Burgemeester en wethouders willen dit afwijkende gebruik in afwachting van de benodigde vrijstelling en bouwvergunning toestaan. Voordat een definitief besluit hiervoor zal worden genomen, ligt het verzoek van het Huis der Kunsten, samen het conceptbesluit, gedurende zes weken ter visie in de hal van het Stadskantoor, balie Voorlichting. Tijdens de termijn van tervisielegging kunnen belanghebbenden hun visie met betrekking tot dit voornemen om medewerking te verlenen, kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

Breda, 4 januari 2006