Gemeente Oisterwijk


PERSBERICHT

---

Tussenstand regionale fietsverlichtingsactie
In één week tijd al 1600 boetes voor onjuist gebruik fietsverlichting!

In samenwerking met alle twintig gemeenten in de regio's Midden-Brabant en Breda houdt de politie Midden- en West-Brabant op dit moment een regionale fietsverlichtingsactie. In de eerste handhavingperiode zijn al 1600 bekeuringen uitgedeeld. De actie is officieel gestart op 10 oktober 2005. Na 2 maanden aandacht voor verkeerseducatie op scholen en voorlichting richting burgers wordt nu streng gehandhaafd. Wethouder Broeders van de gemeente Drimmelen geeft maandag 9 januari aanstaande het startsein voor de tweede handhavingperiode en zal de politie een handje helpen. De actie loopt nog tot en met eind D januari. Tot die tijd zal de politie blijven controleren op het juiste gebruik van (brom-) fietsverlichting.

Voorafgaand aan de controles hebben alle deelnemende gemeenten in de regio's Midden-Brabant en Breda over de actie voorlichting gegeven. Op alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs zijn persberichten, folders en posters verspreid met het motto:

Ook zijn posters opgehangen in verenigingsgebouwen, fietsenstallingen, openbaren gebouwen én langs de weg. In de week voorafgaand aan de handhaving is door middel van een steekproef in acht gemeenten in de regio Midden-Brabant het gebruik van fietsverlichting gemeten. Van alle fietsers had 47% de verlichting niet in orde. Onder de groep scholieren was dit zelfs 61%. De politie geeft wel aan dat zij tijdens de periode van handhaving een duidelijke verbetering zien. Steeds meer fietsers hebben hun licht aan. Om te kunnen bepalen of dit beeld klopt, zal na afloop van de actie worden gemeten of de verlichtingsactie het juist gebruik van (brom)fietsverlichting daadwerkelijk heeft bevorderd.

Goede verlichting wordt beloond!
Tijdens de controles deelt de politie aan (brom)fietsers die hun verlichting wel in orde hebben, antwoordkaarten uit en een fluoriserende armband met de tekst 'Licht Aan'. Door het opsturen van de antwoordkaart dingt men mee naar één van de actieprijzen die door de gezamenlijke gemeenten beschikbaar worden gesteld. De hoofdprijs is een nieuwe dames- of herenfiets.

Einde persbericht


Voor nadere informatie over de actie kunt u contact opnemen met Ronald Soemers, coördinator van de regionale fietsverlichtingsactie in de regio's Midden-Brabant en Breda. Hij is bereikbaar via 06 51 53 45 22 of edusell@home.nl