TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

2 januari 2006

Nieuw zorgstelsel: één op tien Nederlanders geswitcht

Eén op de tien Nederlanders geeft aan naar aanleiding van het nieuwe zorgstelsel van verzekeraar veranderd te zijn (11%). Onder de oudere Nederlanders is dit aandeel lager dan gemiddeld (8%). In een op 9 december voor RTL Nieuws uitgevoerd onderzoek gaf zeven procent van de Nederlanders aan zeker van zorgverzekeraar te zullen veranderen. In de laatste weken van 2005 is dit aandeel dus toegenomen. Nog eens een kwart van de Nederlanders (24%) geeft aan nog niet geswitcht te zijn, maar dit wel van plan te zijn. Mochten deze mensen de daad bij het woord voegen, dan verandert uiteindelijk ongeveer één op de drie Nederlanders van zorgverzekeraar.

De belangrijkste reden om van zorgverzekeraar te veranderen, is het feit dat een concurrerende verzekeraar lagere kosten in rekening brengt (39%). Een ander motief dat veel genoemd wordt, is dat men via de werkgever een collectief aanbod heeft ontvangen (26%). Ook voor potentiële switchers zijn de lagere kosten de belangrijkste motivatie om te veranderen (59%). Belangrijke reden om alles bij het oude te laten is dat het 'uiteindelijk qua kosten toch weinig of niets uitmaakt' (18%). Een andere veelgenoemde reden om niet te veranderen, is dat men nu al collectief (via de werkgever) verzekerd is.

De basisverzekering volstaat voor de meeste Nederlanders niet. Een zeer ruime meerderheid geeft aan gekozen te hebben voor een aanvullende verzekering (85%). Twee op de drie ondervraagden (67%) geven aan gekozen te hebben voor dezelfde dekking als vorig jaar. Eén op de tien heeft gekozen voor een lagere dekking om kosten te besparen. Dit geldt met name voor oudere Nederlanders (14%).

De helft van de ondervraagden (51%) geeft aan recht te hebben op zorgtoeslag. Dit aandeel is met name hoog onder de ouderen (58%). De gemiddelde zorgtoeslag voor een eenpersoonshuishouden bedraagt circa EUR 350, voor een meerpersoonshuishouden ongeveer EUR 550. De zorgtoeslag is voor een alleenstaande maximaal EUR 420 en maximaal EUR 1150 per jaar voor een meerpersoonshuishouden.

Voor één op de drie Nederlanders die zorgtoeslag ontvangt, valt het ontvangen bedrag mee (33%), voor bijna de helft (48%) is het een tegenvaller. Ongeveer één op zes geeft aan dat het bedrag niet mee-, maar ook niet tegenvalt (17%). Hoewel geen van de gevonden verschillen groot is, lijkt het erop dat de verzekeraars Zilveren Kruis Achmea, Menzis, Univé en Interpolis garen hebben gesponnen bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

C5361 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 2 januari 2006. In totaal zijn 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, werkzaamheid.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).