Productschap Margarine


04.01.2006

Kansen voor jatropha in West Afrika

Van 24 tot 27 januari vindt in Ouagadougou, Burkina Faso een match making event plaats voor bedrijven die oliezaden produceren en verwerken. Er zullen zowel een flink aantal Afrikaanse bedrijven als Europese bedrijven aanwezig zijn. Tijdens de bijeenkomst kunnen bedrijven mogelijkheden voor samenwerking onderzoeken. Er zullen ook ontwikkelingsorganisaties aanwezig zijn die de samenwerking kunnen versterken of faciliteren. Europese bedrijven zijn uitgenodigd zich aan te melden voor deze meeting.

Ter voorbereiding van het event in Burkina Faso organiseerde MVO op 15 december een bijeenkomst over kansen voor de oliezaadsector in West Afrika voor de Europese oliezaadverwerkende industrie. Een van de conclusies van deze bijeenkomst was dat er kansen liggen voor de productie van het relatief onbekende oliezaad jatropha.

Jatropha groeit op arme droge grond rond de evenaar. Het heeft een hoge opbrengst per hectare (5 ton per ha per jaar) en is geschikt voor de productie van biodiesel in Europa, maar kent ook andere toepassingen. Tot op heden waren er alleen niet eetbare variëteiten bekend, maar recentelijk zijn er eetbare variëteiten gesignaleerd in Mexico, aldus professor Kees Daey Ouwens, van de technische Universiteit Eindhoven, één van de sprekers tijdens de MVO bijeenkomst.

Klik hier voor meer informatie over de meeting in Burkina Faso of kijk op de website van het project.