Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 januari 2006


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.

Hebt u kennisgenomen van het persbericht van de Landelijke Huisartsenvereniging waarin gemeld wordt dat de declaraties in verband met de nieuwe financieringssystematiek in de zorgverzekeringswet niet door zorgverzekeraars worden vergoed in verband met technische problemen?


2.

Klopt het dat zorgverzekeraars nog steeds niet hun computersysteem in verband met de nieuwe zorgverzekeringswet op orde hebben en dat dit tot chaos leidt? Zo ja, wat is uw mening hierover?


3.

Gelden deze administratieve problemen in verband met declaraties alleen voor huisartsen of ook voor tandartsen, fysiotherapeuten en medische specialisten?


4.

Hoe kan het dat zorgverzekeraars nog steeds niet in staat zijn hun systeem op orde hebben terwijl hier al eerder voor is gewaarschuwd? Hoe kan het dat zorgverzekeraars de afgelopen maanden steeds hebben geroepen dat vanaf januari 2006 geen technische problemen te verwachten zijn in verband met de invoering van de zorgverzekeringswet?


5.

Wat betekent deze situatie voor de patiënten en voor de huisartsen? Deelt u de mening dat huisartsen van er op aan kunnen dat zorgverzekeraars vanaf 1 januari 2006 hun administratie op orde dienen te hebben? Zo ja, welke consequentie verbindt u hieraan?


6.

Wat is volgens u de oplossing van dit probleem en binnen welke termijn denkt u dat het wordt opgelost?


7.

Bent u bereid deze vragen uiterlijk 16 januari aanstaande te beantwoorden?


1. Radio 1 d.d. 3 januari 2006