FNV KIEM

Nieuwe levensloopregeling van start
De spaarloon- of de levensloopregeling? Werknemers die mee willen doen aan een van deze regelingen, moeten jaarlijks kiezen.

Sinds 1 januari hebben alle werknemers recht op deelname aan de levensloopregeling. Ze kunnen uit hun brutoloon sparen voor de financiering van verlof tijdens of voorafgaand aan het pensioen. Aan de levensloopregeling is echter geen recht om verlof op te nemen verbonden. Jaarlijks mag maximaal 12 procent van het bruto inkomen opzij gelegd worden tot een maximum van ruim twee jaarsalarissen. Werknemers betalen wel belasting wanneer ze hun tegoed opnemen. Ze sparen alleen in geld. Gespaarde tijd, zoals ATV- en vakantiedagen kan worden omgezet in geld dat kan worden ingelegd. Bij opname van het levenslooptegoed krijgen werknemers recht op een belastingkorting van 183 euro per jaar dat is gespaard. Bij gebruik van de levensloopregeling voor opname van ouderschapsverlof geldt een ouderschapsverlofkorting. Dit is een belastingkorting van ongeveer 632 euro per maand bij voltijds ouderschapsverlof.

De FNV publiceert volgende week een speciale levensloopbrochure die de werknemer informeert over de nieuwe regeling. Daarin komen vragen en handige tips aan de orde, met duidelijk kritische kanttekeningen bij de nieuwe regeling. Eind januari wordt een FNV-levensloopspel op internet actief, dat mensen informeert over de mogelijkheden van de regeling. Bezoekers die bijvoorbeeld kiezen voor zorgverlof gaan in het spel een weg afleggen die hen de voordelen, maar ook de drempels laat zien. Lees meer

---