FNV KIEM

Andere wetten en regels in dit nieuwe jaar
In 2006 gaan nieuwe regelingen in, wijzigen bestaande regelingen en komen regelingen te vervallen. Een paar veranderingen op een rij:


* De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) vervangt sinds 1 januari de WAO. De nadruk ligt niet langer op wat iemand niet meer kan, maar op wat iemand nog wel kan. Alleen mensen die echt niet meer kunnen werken krijgen een volledige uitkering. Mensen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn, krijgen hulp bij het vinden van werk. Als ze gedeeltelijk weer aan het werk gaan, krijgen ze een aanvulling op het loon.

* De subsidiëring van VUT- en prepensioenregelingen via de belastingen stopt voor mensen die op 1 januari 2005 jonger waren dan 55 jaar. Hiermee wil het kabinet mensen
stimuleren om langer door te werken.

* Het kabinet investeert tweehonderd miljoen euro extra om de kinderopvang voor de midden- en hogere inkomens goedkoper maken. Van dit bedrag gaat 165 miljoen naar de ouders via verhoging van de rijksbijdrage en door de verdere ontwikkeling van de voor- en naschoolse opvang.

* Het loonstrookje verandert. Er komen posten bij en er gaan posten af. Het loonstrookje kan gunstig uitvallen door verlaging van de eerste (-0,25 procent) en tweede belastingschijf (-0,5 procent) en door de verlaging van de WW-premie (-0,65 procent). Daardoor stijgt het loon.

---