Ingezonden persbericht


Persbericht
4 januari 2006

Nederlandse topmanagers hebben weer vertrouwen in de economie

Belgische en Franse managers het minst positief gestemd


· In vergelijking met vorig jaar geven vooral Nederlandse (50%) en Spaanse managers (52%) een verbetering aan in de economische positie van het eigen bedrijf


· Nederlandse (58%), Britse (55%), Spaanse (54%) en Italiaanse (54%) managers verwachten zelfs dat hun bedrijfsprestaties zullen verbeteren in de loop van volgend jaar


· 34% van de Nederlandse topmanagers verwacht ook nog eens een toename van het personeelsbestand; dit is een verdubbeling ten opzichte van het percentage van vorig jaar (17%)

Dit zijn enkele van de bevindingen van de 15de editie van de jaarlijkse UPS Europe Business Monitor, waarin 1.459 Europese topmanagers zijn geïnterviewd over een reeks zaken die van invloed zijn op het Europese bedrijfsleven. Het onderzoek biedt inzicht in factoren die belangrijk zijn voor zakelijke beslissers in Europa en de rest van de wereld.

Het zijn vooral de Nederlandse (50%) en Spaanse managers (52%) die vinden dat de economische positie van hun bedrijf is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Met dit resultaat zijn de Nederlandse en Spaanse managers een stuk positiever ingesteld dan de andere Europese bedrijfsleiders. De gemiddelde score van alle Europese managers is 42%. Ten opzichte van vorig jaar is bij ons buurland België geen stijging in het vertrouwen waar te nemen. 28% van hen geeft aan dat de zaken slechter zijn gegaan, terwijl in 2004 nog meer dan de helft van de Belgische managers (52%) positief was over de bedrijfsprestaties en slechts 18% vond dat hun bedrijfsprestaties erop achteruit gegaan waren.

Toekomstmuziek

Vooral de Nederlandse topmanagers zien het komende jaar rooskleurig in. 58% geeft aan dat de bedrijfsprestaties de komende 12 maanden nog beter zullen zijn dan de huidige situatie, terwijl het Europese gemiddelde hier op 51% ligt. De meeste Europese landen denken net als vorig jaar dat hun economische positie zal verbeteren. Het Verenigd Koninkrijk is voorzichtiger geworden: vorig jaar gaf nog 62% aan een verbetering te verwachten, dit jaar daalt het naar 55%. Opvallend is daarnaast dat Belgische (49% ten opzichte van 33%) en Duitse managers (50% ten opzichte van 37%) meer vertrouwen hebben in verbeteringen voor de komende 12 maanden dan vorig jaar.

Werkgelegenheid

Het optimisme van de Nederlandse topmanagers vertaalt zich ook in de voorspellingen over de werkgelegenheid. 34% verwacht een verdubbeling ten opzichte van het percentage van vorig jaar. Op Europees niveau zien we ten opzichte van voorgaande jaren weinig verandering: de voorspellingen wat betreft de werkgelegenheid blijven somber in bepaalde landen. Hoewel de Duitse (50%) en de Belgische (49%) bedrijfsleiders positief zijn over hun toekomstige economische positie van hun bedrijf, zegt het merendeel van de Europese bedrijfsleiders dat het aantal banen gelijk blijft of zal afnemen voor volgend jaar (48%).

Noot aan de redactie


1. Voor de vijftiende editie van de UPS Europe Business Monitor werden 1.459 topmanagers van de 15.000 belangrijkste ondernemingen in Europa ondervraagd. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek vond plaats tussen 12 september en 9 november 2005.


2. De interviews werden uitgevoerd in de volgende landen: België (100), Frankrijk (250), Duitsland (252), Italië (250), Nederland (101), Spanje (252) en het Verenigd Koninkrijk (254). De ondervraagde managers bevinden zich aan de top van het bedrijfsleven. De gemiddelde omzet van de geïnterviewde bedrijven is 1,01 miljard euro. Het gemiddelde personeelsbestand van deze bedrijven bedraagt 2.200. De interviews zijn telefonisch afgenomen in de taal van de geïnterviewde door de internationale telefonische unit van Taylor Nelson Sofres in Londen.


3. De eerste editie van de Monitor vond plaats in de lente van 1992, de tweede editie in de herfst van datzelfde jaar. Vanaf 1993 wordt dit onderzoek jaarlijks in de herfst uitgevoerd. Al deze resultaten en de resultaten van de vijftiende editie zijn beschikbaar op de website www.ebm.ups.com die speciaal voor UPS Europe Business Monitor werd gemaakt. De resultaten van de vijftiende editie zullen begin 2006 online beschikbaar zijn.


4. Vanaf 1992 geeft UPS de UPS Europe Business Monitor ieder jaar uit met als doel inzicht te geven in de laatste verandering van de mening van Europese topondernemers. UPS is de grootste pakketdienst ter wereld en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van supply chain services. Het bedrijf biedt tal van mogelijkheden voor het synchroniseren van de levering van goederen, informatie en fondsen. De resultaten van de enquête geven UPS, haar klanten en iedereen die zich interesseert in economische informatie, een inzicht in de meest recente trends en obstakels die het zakendoen in Europa kunnen beïnvloeden.


5. Met haar hoofdkantoor in Atlanta, VS bezorgt UPS dagelijks meer dan 14.1 miljoen pakketten in meer dan 200 landen en gebieden. UPS heeft wereldwijd meer dan 407.200 medewerkers in dienst en had in 2004 een omzet van meer dan USD 36.6 miljard. De aandelen van UPS worden verhandeld aan de New York Stock Exchange (UPS). Meer informatie over het bedrijf vindt u op het internet onder www.ups.com.

Indien u meer informatie over het onderzoek wenst, kunt u contact opnemen met:

Ilse de Sain of Inge van Langelaar bij Edelman

Ilse.desain@edelman.com of Inge.vanlangelaar@edelman.com

Tel. 023 554 20 30