Gemeente Aalburg


Netwerk 12 min
12 min.jpg

De gemeente Aalburg kent sinds september 2005 een Netwerk 12 min.

In het netwerk bespreken professionals kinderen bij wie lichte of zwaardere problemen gesignaleerd zijn. Professionals zoals onderwijzers en leidsters in kindercentra zien regelmatig dat er met een kind iets aan de hand lijkt te zijn: het kind is bijvoorbeeld erg stil en teruggetrokken, of juist erg druk, het kind wil na school niet graag naar huis, is onverzorgd, wordt veel gepest of pest zelf veel.

Het Netwerk 12 min is opgericht omdat professionals soms de behoefte hebben om hun zorgen te delen met andere professionals, zoals verpleegkundigen van het consultatiebureau en GGD, schoolmaatschappelijk werker en Bureau Jeugdzorg.

Ook op verzoek van ouders zelf kunnen kinderen worden besproken. Het komt regelmatig voor dat ouders zorgen om hun kind hebben, maar niet weten wat het probleem is of hoe dit aan te pakken. Wanneer ouders een beroep willen doen op het Netwerk 12 min, dan kunnen zij dit doen via bijvoorbeeld school, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of consultatiebureau: via een organisatie die hen vertrouwd is. Ouders kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met de gemeente.

Kracht van het netwerk

De kracht van het netwerk is dat professionals van verschillende instanties door een gezamenlijke aanpak meer bereiken dan een enkele professional. Het doel van het netwerk is te komen tot een lokaal systeem van (sneller) signaleren, (eerder) actie ondernemen, zonodig verwijzen en (na)zorg dragen. Door vroegtijdig hulp te bieden wil je voorkomen dat problemen groter worden.

Toestemming

Voordat de situatie van een kind besproken wordt in het Netwerk 12 min, moet eerst toestemming aan de ouders worden gevraagd. Als ouders geen toestemming geven, kan het gebeuren dat de professional besluit om het kind anoniem in het netwerk te bespreken. De professional hoopt zo toch advies te krijgen hoe met een bepaalde problematiek om te gaan. De deskundigheid van de professional wordt op deze manier vergroot: alles in het belang van het kind!

Deelnemers

De volgende organisaties nemen deel aan het overleg: de basisscholen, de kindercentra

Kruiswerk Mark en Maas, GGD West-Brabant, algemeen maatschappelijk werk Maas en Leije, Bureau Jeugdzorg, huisarts, politie en gemeente Aalburg.

De professionals gaan uiteraard zeer vertrouwelijk om met de informatie. Geheimhouding en privacy zijn een voorwaarde voor het goed functioneren van het Netwerk 12 min.

Inlichtingen

Heeft u vragen over het Netwerk 12 min of wilt u uw zorgen over een kind met het Netwerk 12 min delen? Neemt u dan contact op met José Klein Kranenbarg: telnr. 698716, e-mail: j.kleinkranenbarg@aalburg.nl.


* Verklaring gegevensoverdracht Netwerk 12 min.doc

Notitie Netwerk 12 min Jeugdbeleid