Time : 2:32:05 PM
Date : Wednesday, January 04, 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Vanaf 1 januari 2006 verbod op couperen van hondenstaarten

Vijf jaar na het verbod op het couperen van de oren van honden treedt ook het verbod op het couperen van hun staartjes in werking.

Vanaf 1 januari 2006 is het couperen van de staartjes bij honden verboden. Ook de verkoop en tentoonstelling van honden die deze ingreep ondergaan na 1 januari 2006 is verboden.

Binnen Europa is ons land het 10de land (na Denemarken, Zweden , Oostenrijk..........) waar deze amputatie verboden wordt. Deze ingreep werd hoofdzakelijk om esthetische redenen uitgevoerd bij hondjes van sommige rassen (poedel, jack russel, boxer, ...) tijdens de eerste levensweek, meestal door niet-dierenartsen en zonder verdoving.

Van de 140.000 pups die in ons land jaarlijks verkocht worden zijn er ongeveer 42.000 waarbij de staartjes nog gecoupeerd (mochten) worden (cijfers voor 2005).

Het verbod werd reeds in 2001 bekendgemaakt in een koninklijk besluit. De overgangsperiode van 5 jaar was bedoeld om de fokkers van de betrokken hondenrassen de kans te geven zich aan te passen.

De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft er daarom vertrouwen in dat deze maatregel van dierenbescherming zal nageleefd worden, naar analogie met het verbod op het couperen van de oren bij honden.

Controles zullen verricht worden op hondententoonstellingen en shows. Enkele overtredingen zullen bestraft worden met een boete die kan oplopen tot 5.500 euro.

Contact:
Eric Van Tilburgh, dierenarts bij de dienst Dierenwelzijn en CITES 0475/63.04.89