Gemeente Doetinchem

Voorstel college: nieuwbouw Amphion op terrein voormalig busstation

Op basis van nieuwe gegevens en inzichten stelt het college van b&w de gemeenteraad voor om de locatie van de nieuwbouw van Schouwburg Amphion te heroverwegen en te kiezen voor het terrein van het voormalig busstation aan de Hofstraat. Het college kiest daarmee nadrukkelijk voor nieuwbouw van Amphion en niet voor verbouw of vernieuwbouw van de huidige schouwburg op De Veentjes.

In de gemeenteraad was gevraagd om ook die varianten te onderzoeken. Doetichem spreekt in het Toekomstperspectief 2020 de ambitie uit een bruisende stad te zijn die als hart van de regio haar centrumpositie waar maakt. Een volwaardige schouwburg is daarin onontbeerlijk. Een dergelijke culturele voorziening is van belang voor de Doetinchemse en Achterhoekse economie en voor de positie als centrumgemeente binnen de regio. Het college stelt dat nieuwbouw van de schouwburg absoluut noodzakelijk is om te voorkomen dat deze regionale voorziening wegzakt tot het niveau van een lokale theaterzaal.

Connexxionterrein zeer geschikt
Bouw van de nieuwe schouwburg op het "Connexxionterrein" verdient volgens het college de voorkeur vanwege stedenbouwkundige, verkeerstechnische, economische, culturele en exploitatieredenen. Een schouwburg aan de rand van de historische binnenstad en het stedelijk uitgaangsgebied draagt direct bij aan het economisch functioneren daarvan. Door de nabijheid van De Gruitpoort, de bioscoop en het oude Postkantoor, waarvoor een culturele invulling is voorzien, ontstaat ook een sterk cultuurcluster. De regionale bereikbaarheid, de bevoorrading van Amphion en de parkeermogelijkheden op deze locatie zijn zeer goed, zeker in vergelijking met een aantal andere locaties. Ook exploitatietechnisch verdient deze locatie de voorkeur. Op de locatie Connexxion is de gemeentelijke grondexploitatie EUR 1,8 miljoen positiever en de te bouwen parkeergarage voor zowel de bezoekers van het stadscentrum als de schouwburg kan hiermee rendabel worden gemaakt.

Nieuwe inzichten leiden tot verandering van locatie Het college is zich er terdege van bewust dat deze nieuwe locatie ("Connexxionterrein") wat vreemd overkomt na de eerdere uitspraak van een raadsmeerderheid dat Amphion op het Veemarktterrein dient te verrijzen. Het college van b&w heeft deze voorkeur, die in het Koersdocument is opgenomen, nadrukkelijk onderzocht op haar mogelijkheden. De afspraak was dat op deze locatie (Veemarkt) enkele varianten zouden worden uitgewerkt en dat de resultaten aan de raad ter definitieve besluitvorming zouden worden voorgelegd. In het kader van het Masterplan Schil keek het college naar wat alle locaties samen aan kwalitatieve impulsen aan het stadscentrum kunnen leveren. In dit kader zijn meerdere locaties onderzocht op hun mogelijkheden. Uiteindelijk kwam naar voren dat het Connexxionterrein met Amphion zowel een meerwaarde heeft voor de stad als voor de schouwburg. Amphion maakt nu deel uit van een totaal stedenbouwkundig concept voor het centrum van Doetinchem.

Herbevestiging financiering
Uitgangspunt bij de nieuwbouw van Amphion blijft dat de gemeente Doetinchem 60% van de stichtingskosten voor haar rekening neemt en dat de overige 40% door derden moet worden opgebracht.

Start bouw en procedure
Naar verwachting kan de bouw van de nieuwe schouwburg starten in 2007. Uiteraard doorlopen de bestemmingsplanwijziging en de bouwaanvraag de gebruikelijke procedures. Het college gaat ervan uit dat de benodigde planologische en technische procedures voor de nieuwbouw van Amphion vlot zullen verlopen en dat de nieuwe schouwburg in 2009 zijn deuren voor het publiek kan openen. De grond op het Connexxionterrein is eigendom van Sité. De woningbouwvereniging heeft echter steeds aangegeven de locatie geschikt te vinden voor de vestiging van een schouwburg en is bereid daaraan medewerking te verlenen.