Verbond van Verzekeraars

Glory Hole wint Fotoprijs Verbond van Verzekeraars

David Galjaard heeft met de foto Glory Hole de eerste landelijke editie van de Fotoprijs Verbond van Verzekeraars gewonnen. Uit handen van burgemeester Wim Deetman van Den Haag ontving de laatstejaarsstudent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag een cheque ter waarde van 3.500 euro. De tweede prijs (2.500 euro) werd gewonnen door Marieke Opmeer (AKI Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Enschede) met het werk Cest la vie. Anke van Iersel (Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda) sleepte met Twijfel de derde prijs (1.500 euro) in de wacht. Een selectie van 35 werken is tot en met donderdag 26 januari te bezichtigen tijdens een gratis toegankelijke expositie in het Atrium van het Haagse stadhuis.

Oordeel van de jury
Thema voor de Fotoprijs 2005/2006 was risico-verleiding. De foto van David Galjaard laat een lege, met tl-buizen verlichte dark room zien. De jury noemde zijn werk een door zijn eenvoud schokkend beeld van een heel bepaalde werkelijkheid waarin verleiding en risico aan elkaar vastgeklonken zitten. De foto is een duidelijk registrerend, haast klinisch beeld met een sterk suggestieve inslag die de kijker aanzet tot denken. Dat is wat een goede foto doet. Over de foto van tweedeprijswinnaar Opmeer met daarop een meisje met een bos uitgevallen rozen schreef de jury: Technisch, compositorisch en qua lichtval een pracht van een foto, verhalend en suggestief. De foto van Van Iersel, goed voor de derde prijs, werd geprezen om de haast tegennatuurlijke combinatie van compositie en lichtgebruik. De foto toont een jongetje met een rubberboot op een steiger voor een groot meer. De winnende fotowerken zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit fotograaf Taco Anema, directeur van het Amsterdamse fotomuseum Huis Marseille Els Barents en Hans van Blommestein, art director van het maandblad M van NRC Handelsblad.

Over de Fotoprijs Verbond van Verzekeraars
Deelname aan de derde editie stond na twee Haagse edities voor het eerst open voor laatstejaarsstudenten fotografie aan kunstacademies in heel Nederland. Meer dan zestig studenten hebben deelgenomen aan de Fotoprijs, goed voor meer dan 200 inzendingen. De prijs is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de branchevereniging van in Nederland werkzame particuliere verzekeraars en heeft als doel laatstejaarsstudenten fotografie een steuntje in de rug te geven bij de start van hun carrière. Deelnemers en winnaars aan voorgaande edities hebben inmiddels ook op andere plaatsen binnen de fotografie hun sporen verdiend. Zo hebben diverse deelnemers inmiddels geëxposeerd in galeries en musea en heeft een aantal deelnemers ook andere prijzen in de wacht gesleept.

4 januari 2006


---




Verbond van Verzekeraars