Groen!

Groen!: Uitspraak De Gucht nekt investeringsklimaat voor hernieuwbare energie.

De recente uitspraak van minister De Gucht om de kernuitstap in twijfel te trekken, schaadt het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie. Pleiten voor kernenergie is bovendien ervoor kiezen om afhankelijk te blijven van buitenlandse energieleveranciers. Onze sterke afhankelijkheid van nucleaire stroom maakt ons immers afhankelijk van andere landen voor de levering van uranium. Groen! pleit er voor om zelfstandiger te staan in onze energieproductie. In plaats van energie te importeren, kunnen we voor onze eigen energie zorgen én milieutechnologie exporteren. Zo stellen we onze energiebevoorrading op lange termijn veilig.

Na de VLD'ers Dedecker, Verhofstadt en Verwilghen vindt nu ook minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht dat de kernuitstap mogelijk zal moeten worden herbekeken. Groen! vindt dit een onverstandige uitspraak. Pleiten voor kernenergie is bovendien ervoor kiezen om afhankelijk te blijven van buitenlandse energieleveranciers. Onze sterke afhankelijkheid van nucleaire stroom maakt ons immers afhankelijk van andere landen voor de levering van uranium, en sinds de overname van Electrabel door Suez zijn er zelfs geen Belgische kerncentrales meer.

De Russische gascrisis en de opstoten van de internationale olieprijs geven aan hoe kwetsbaar onze energiebevoorrading is. Deze geopolitieke feiten tonen aan dat we onze energieafhankelijkheid van het buitenland drastisch moeten verminderen. Diversifiëren in gas- en olieleveranciers is goed, maar onvoldoende als oplossing op langere termijn. De aardolie- en gasproductie bereikt binnenkort haar piek en daarna zal de druk op de energieprijzen nog meer stijgen, vooral ook onder invloed van landen in ontwikkeling zoals China. Voor een duurzame energiebevoorrading moeten andere keuzes worden gemaakt, zoals hernieuwbare energie.

Alleen zit het niet snor met het Belgische investeringsklimaat inzake hernieuwbare energie. België bekleedt een povere 18de plaats op de rangschikking van het adviesbureau Ernst & Young inzake de kwaliteit van het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie. Oorzaak is het onstabiele en onzekere juridisch kader in ons land en door dergelijke grote rechtsonzekerheid durven steeds minder bedrijven voluit investeren in hernieuwbare energie. De recente uitspraken van minister De Gucht maken deze onzekerheid nog groter.

Onze energiebevoorrading kan worden verzekerd door resoluut te kiezen voor energiebesparing, energie-efficiënte en alternatieve energieopwekking. Een rapport van het Europese Parlement toont aan dat enkel via een krachtige uitbouw van hernieuwbare bronnen de energiecrisis kan worden bedwongen. Europese landen kunnen gemakkelijk 20% energie besparen in vergelijking met vandaag. De helft daarvan kan volgens de Commissie bereikt worden als de lidstaten de reeds bestaande wetgeving op het vlak van huishoudapparatuur, gebouwen en energiediensten volledig zouden uitvoeren. En de recente studie Renewable energy evolution in Belgium 1974-2025, die werd uitgevoerd door de 3E, IMEC, UCL, toont aan dat een aandeel van 18% hernieuwbare energie tegen 2025, mits de nodige stimuleringsmaatregelen worden genomen, gemakkelijk haalbaar is. Hernieuwbare bronnen bieden bovendien een antwoord op het veranderende klimaat, de stijgende energievraag en hoge olieprijzen, en zorgen tegelijk voor meer werkgelegenheid.

"Alweer de kernuitstap in vraag stellen is bijzonder onverstandig, want zo'n uitspraken fnuiken het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie" stelt Vera Dua, voorzitster van Groen! "We moeten integendeel zelfstandiger staan in onze energieproductie. In plaats van energie te importeren, kunnen we voor onze eigen energie zorgen én milieutechnologie exporteren" zegt Vera Dua. "Kiezen voor hernieuwbare energie in combinatie met maatregelen om energie te besparen, maken België minder afhankelijk van ingevoerde energie, zowel van Rusland als ook - en vooral - uit het Midden-Oosten. We verkleinen bijgevolg de (geo)politieke en economische risicos die met deze invoer gepaard gaan." besluit Dua.