Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (04/01)

OOSTERHOUT NB, 4 januari 2006

Twintig tips over overval na Opsporing Verzocht

RAAMSDONKSVEER: Naar aanleiding van het televisieprogramma Opsporing Verzocht kreeg het rechercheteam 20 tips binnen over de gewapende overval op een juwelier in Raamsdonksveer. Vrijdagochtend 9 december werd de 42-jarige eigenaar van de juwelierszaak bij het betreden van zijn zaak door twee de overvallers overrompeld. Hij werd beetgepakt en moest onder bedreiging van een vuurwapen zijn de winkel ingaan. De daders sloten hem op en gingen er met een hoeveelheid sieraden en horloges vandoor. In het programma werden kijkers, mede op basis van een reconstructie, om bijzonderheden rond deze zaak gevraagd. De twintig tips kwamen binnen naar aanleiding van de uitzending van dinsdagavond 3 januari. Wellicht volgen er nog tips naar aanleiding van de herhaling op woensdagmiddag 4 januari.

Arrestaties na reeks vernielingen in Dongen

DONGEN: Maandagavond 2 januari kreeg de Dongese politie rond 23.30 uur de melding over vernielingen van autospiegels en het gooien met bierflesjes in de omgeving van de Wagnerstraat. Na even zoeken, arresteerde de politie twee minderjarige jongens (16 en 14 jaar). Dit op basis van signalementen die getuigen doorgaven aan de politie. In het politieonderzoek dat volgde, werden nog twee verdachten opgepakt (14 en 15 jaar oud).
De vier jongens komen allemaal uit Dongen. Gebleken is dat zij rond de kerstdagen, op nieuwjaarsdag en op 2 januari eerst kratten bier gestolen hebben. Vervolgens werden, onder invloed van alcohol, vernielingen aan autos gepleegd. Dat gebeurde voornamelijk in Plan-West in Dongen. Bij de vernielingen was sprake van het bekrassen van autos en het vernielen van buitenspiegels. De politie schat dat er zeker 10 tot 15 autos vernield zijn. Dinsdagmiddag 3 januari deed de politie bij 200 woningen navraag over eventuele beschadigingen aan autos. De jongens zijn alle vier uitgebreid verhoord en hun ouders zijn over de gebeurtenissen geïnformeerd. Inmiddels zijn alle vier de verdachten weer op vrije voeten.

Verdachte oude zedenzaak aangehouden

WAALWIJK: Met de arrestatie van een 23-jarige verdachte verwacht de politie een oude poging tot verkrachting te hebben opgelost. Het misdrijf vond plaats op 15 januari 2005 in de Grotestraat in Waalwijk. Het toen 15-jarige slachtoffer werd door een man, onder valse voorwendselen, mee genomen in een woning aan de Grotestraat. Eenmaal in de woning probeerde de man het meisje aan te randen cq. te verkrachten. Door zich hevig te verzetten kon ze ontkomen, waarna ze aangifte deed. De politie heeft daarna meteen de bewuste woning doorzocht op sporen, waarbij ook enkele persoonlijke eigendommen van het slachtoffer werden terug gevonden. De verdachte heeft zich sindsdien niet meer in of bij de woning laten zien, waarna de verhuurder de kamer liet ontruimen. De verdachte is sinds die tijd steeds voortvluchtig geweest en stond landelijk gesignaleerd om gearresteerd te worden. Dat gebeurde uiteindelijk op 2 januari bij een routinecontrole in Tilburg. Rechercheurs verhoren de verdachte momenteel. De man wordt donderdag 5 januari voor de
rechter-commissaris worden geleid.

Getuigen aanrijding gezocht

SPRANG-CAPELLE: Op 29 november jl. vond op de Wendelnesseweg-Oost te Sprang-Capelle een aanrijding plaats, waarbij de veroorzaker is doorgereden. Rond 09.00 uur haalde een automobiliste een voor haar rijdende tractor. Tijdens de inhaalmanoeuvre maakte de tractorbestuurder een onverwachte stuurbeweging naar links. Hierdoor moest de vrouw uitwijken en is ze op een zogenaamde varkensrug gebotst, waarbij de nodige schade ontstond. Op dat moment waren er in de nabijheid twee mensen bezig met wegwerkzaamheden. Deze mannen zijn naar de automobiliste gelopen en hebben haar gezegd wie de bestuurder van de tractor was. De vrouw heeft vervolgens hiervan aangifte gedaan, waarna de politie de verdachte verhoorde. Deze ontkent echter in alle toonaarden. Het is de politie tot nu toe (nog) niet gelukt om de identiteit van de twee getuigen te achterhalen. Mensen die over informatie beschikken die voor het onderzoek van belang kan zijn, worden verzocht contact op te nemen de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

HALT-verwijzing voor vandaaltjes

DORST: Vier minderjarigen werden dinsdagmiddag 3 januari op heterdaad betrapt bij het plegen van vernielingen. Rond 16.15 uur kreeg de politie melding van een getuige dat de knullen vandalisme pleegden aan de friteskraam bij de zwemvijver Surae. Ter plaatse stelden de agenten vast dat het viertal een vlaggenmast had vernield en de vlaggenmast vervolgens als stormram had gebruikt om de deur van de friteskraam in te beuken. Alle vier de verdachten legden een bekentenis af. Zij gaan, in goed overleg met hun ouders, naar Bureau HALT voor een taakstraf. Een van de voorwaarden voor een HALT-verwijzing is dat de schade vergoed moet worden. Na verhoor zijn de jongens door hun respectievelijke ouders opgehaald in het politiebureau. Ze zijn 13, 14, 14 en 15 jaar oud en afkomstig uit Rijen.

Betrapt op het rijden tijdens rijontzegging

OOSTERHOUT: Een 31-jarige Oosterhouter is woensdagochtend 4 januari omstreeks 09.10 uur bekeurd wegens het rijden tijdens een rijontzegging. De rechter had hem deze straf opgelegd en de straf duurde nog tot 16 mei 2007. Door toch te gaan rijden pleegde de man een verkeersmisdrijf. Ook zijn auto bleek niet verzekerd te zijn. Agenten namen het voertuig dan ook in beslag. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij mag zich binnenkort (opnieuw) bij de rechter verantwoorden.

Proces-verbaal voor rijden onder invloed

DONGEN: In de nacht van dinsdag 3 januari op woensdag 4 januari controleerde de politie op de Middellaan de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 01.40 uur. De 29-jarige Dongenaar had alcohol gedronken. Hij moest daarom mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 270 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 1 uur opgelegd. De verdachte is om 02.30 uur weer in vrijheid gesteld.

Fietser aangereden door automobilist

DONGEN: De politie werd op dinsdagavond 3 januari om 20.50 uur geroepen bij een verkeersongeval op de St. Josephstraat / Julianastraat. Ter plaatse bleek een dat een 69-jarige fietser was aangereden door een automobilist. De veroorzaker, een 38-jarige inwoner van Dongen reed in zijn auto over Julianastraat, komende uit de richting Oude Baan te Dongen. Op de kruising verleende hij vermoedelijke geen voorrang aan de voor hem van links komende fietser, die op de kruisende weg reed. Er volgde een aanrijding waarbij de fietser gewond raakte. De man had een hoofdwond en gekneusde ribben opgelopen en is per ambulance overgebracht naar het Twee Steden ziekenhuis. Tegen de veroorzaker heeft de politie proces-verbaal opgemaakt.

Aanhoudingen vanwege bezit vals geld

OOSTERHOUT: Op 24 november jl. arresteerde de Oosterhoutse politie een 31-jarige man uit Eindhoven vanwege het bezit van vals geld. De man probeerde bij een bankfiliaal op het Arendsplein 17 biljetten van 50,- af te storten. Omdat alle biljetten vals bleken te zijn, waarschuwde het bankpersoneel de politie. De man in kwestie vertelde bij verhoor dat hij de bankbiljetten had verkregen bij de verkoop van een auto en verklaarde dat hij niet wist dat het om falsificaties ging. In het onderzoek dat daarop volgde, leidde het spoor naar Eindhoven. Op verzoek van de Oosterhoutse politie werd daar op 2 januari een 25-jarige man uit die stad aangehouden. De man ontkent dat hij iets met vals geld te maken heeft (gehad). Opvallend daarbij wel is dat de agenten in zijn fouillering tien valse biljetten van 20,- aantroffen. Ook had de man een rijbewijs bij zich, terwijl volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer nooit een rijbewijs aan hem is afgegeven. Dit rijbewijs wordt momenteel op echtheid onderzocht. Deze verdachte is in verzekering gesteld en wordt donderdag 5 januari voor de rechter-commissaris worden geleid.

Politie ruimt hennepkwekerijen in Dongen en Rijen

DONGEN / RIJEN: Maandag 2 januari heeft de Dongense politie twee hennepkwekerijen op de Triangellaan geruimd. Dat gebeurde in twee verschillende woningen en op basis van anonieme tips. In de eerste woning trof de politie een volledig in werking zijnde hennepkwekerij aan, waarvan de planten volledig in top stonden. In een andere ruimte in de woning was een hennepkwekerij in aanbouw. Twee aanwezige vrouwen die de planten aan het toppen waren, werden meteen ingerekend. Het gaat om twee vrouwen uit Rijen, van respectievelijk 47 en 68 jaar oud. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.
In de tweede woning trof de politie twee slaapkamers aan die tot wietplantages waren ingericht en volledig in werking waren. Op basis van die dit onderzoek betraden agenten ook een bedrijfspand aan het Dongensweg in Rijen. Daar bleken de stekjes gekweekt te worden voor de plantages. In het pand stonden in totaal 7.050 stekjes van hennepplanten om opgekweekt te worden.
Een 40-jarige inwoner van Dongen wordt door de politie gezien als hoofddader. Hij werd opgepakt in een van woningen op de Triangellaan. Nadat hij geconfronteerd met alle feiten legde de man een bekentenis af. Hij mag zich binnenkort bij de rechter verantwoorden wegens overtreding van de Opiumwet.

RIJEN: In een woning aan het Hilsondisfhof trof de politie dinsdagochtend 3 januari ook een hennepkwekerij aan. Deze plantage bestond uit circa 250 planten, verdeeld over drie kamers. De politie was deze kwekerij op het spoor gekomen bij een buurtonderzoek na een inbraak. Tijdens het buurtonderzoek rook de agent een doordringende henneplucht. Bij de bewuste woning lag bovendien afval van hennepplanten in de tuin, wat reden was om de woning binnen te gaan. De bewoner, een 43-jarige man uit Rijen, moest mee naar het politiebureau voor verhoor. De man bekende de hennepkwekerij te hebben ingericht en onderhouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

In alle zaken overlegde de politie met de Officier van Justitie, waarna de kwekerijen zijn ontmanteld. Daarbij zijn al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.

Boetes bij verlichtingscontrole

WAALWIJK: Dinsdagavond 3 januari hield de Waalwijkse politie verlichtingscontroles. De politie let streng op het voeren van verlichting door fietsers. De overige weggebruikers hebben er belang bij dat fietsers goed zichtbaar aan het verkeer deelnemen. Hierdoor kunnen verkeersongevallen voorkomen worden. Op de Grotestraat en Mozartlaan gingen in totaal 12 fietsers op de bon. Hun boete bedraagt 20,- Overigens gingen ook 4 automobilisten op de bon, omdat ze mistlampen voerden terwijl dat helemaal niet noodzakelijk was. Dat kostte hen ieder 50,-

Laptop dief in de kraag gegrepen

WAALWIJK: Een 35-jarige inwoner van s-Hertogenbosch stal op dinsdagmiddag 3 januari rond 16.00 uur een laptop bij een elektronicazaak in winkelcentrum De Els. Winkelpersoneel had de man achtervolgd en later gezien dat hij een coffeeshop was binnengegaan. De politie arresteerde de man in de coffeeshop, waarbij hij de laptop niet meer in zijn bezit had. De beelden van beveiligingscamera van de winkel hadden de diefstal echter helemaal vastgelegd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De man wilde overigens niets verklaren toen hij over de diefstal verhoord werd.

Bekeuringen voor afsteken vuurwerk

WERKENDAM: De politie wijst erop dat het afsteken van vuurwerk wás toegestaan tot uiterlijk 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht. Vuurwerkafstekers die nu nog worden betrapt krijgen onherroepelijk een proces-verbaal of een verwijzing naar Bureau Halt. Twee jongens ondervonden dit aan den lijve toen zij vuurwerk afstaken in het op de Werkendamsedijk. Dat gebeurde op dinsdagavond 3 januari rond 22.00 uur.
De knullen van 16 en 17 jaar oud (afkomstig uit Werkendam) moesten hun vuurwerk in leveren en kregen een bekeuring. De kans die ze kregen voor verwijzing naar Bureau Halt, lieten ze aan zich voorbij gaan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer