B EN W BERICHTEN 2006 - 48 EN 1 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 27 DECEMBER 2005 EN 3 JANUARI 2006

Algemene Zaken

1. (27-12) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van wethouder Kunstzaken en Vervoer aan Chicago. Hij was daar van 5 t/m 11 oktober 2005 in het kader van Rotterdam Running Ambassadors.

2. (27-12) Het College heeft besloten om met toepassing van de hardheidsclausule in de Huisvestingsverordening, alsnog de gevraagde huisvestingsvergunning te verlenen voor een drietal woningen in de hot-spot gebieden.

3. (27-12) Het College gaat akkoord met het gebruik van de Burgerzaal voor het houden van 5 lunch- en 4 avondconcerten op de maandagen 16 januari, 6 maart, 3 april, 8 mei en 12 juni 2006 van 12.45 tot 13.30 uur. De avondconcerten zijn op de woensdagen 22 maart, 26 april, 28 juni en een woensdag in november 2006 van 20.15 tot 22.00 uur. De concerten worden gegeven door de Stichting Stadsmuziek in samenwerking met Domestica Rotterdam en leden van het Philharmonisch orkest en is vrij toegankelijk.

4. (27-12) Burgemeester en wethouders hebben besloten een bezwaarschrift tegen de weigering van huisvestingsvergunningen voor adressen in de zogenoemde hot-spotgebieden afgewezen. Volgens de Algemene bezwaarschriftencommissie (ABC) komt betrokkene niet in aanmerking voor de gevraagde Huisvestingvergunning, omdat hij niet aan de in de Huisvesting vastgestelde eis van Nederlanderschap c.q. wettige verblijfsstatus voldoet.

5. (27-12) Burgemeester en wethouders hebben besloten vier bezwaarschriften tegen de weigering van huisvestingsvergunningen voor adressen in de zogenoemde hot-spotgebieden afgewezen. Volgens de Algemene bezwaarschriftencommissie (ABC) komen zij niet in aanmerking voor de gevraagde Huisvestingvergunningen, omdat zij niet aan de in de Huisvestingsverordening vastgestelde bezettings- c.q. inkomensnormen voldoen.

6. (27-12) Het College heeft op verzoek van deelgemeente Feijenoord een nieuw aanwijzingsbesluit vastgesteld. In het aanwijzingsbesluit worden gebieden aangewezen binnen de gemeente Rotterdam waar het verboden is om alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flesjes, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben en waar het verboden is om te bedelen om geld of om andere zaken. Drie gebieden worden in verband met de toenemende en aanhoudende eerder genoemde problematiek toegevoegd t.w. omgeving 'de Brink' in de wijk Vreewijk, de wijk Feijenoord en de Afrikaandermarkt.

7. (27-12) Het College heeft besloten om in lijn met het preadvies van de Algemene bezwaarschriftencommissie het bezwaarschrift van Jedero Onroerend Goed BV en de ondernemersvereniging Vierhavenstraat met betrekking tot de Wet Openbaarheid van Bestuur alsnog gedeeltelijk te honoreren. Dit betekent dat gevoelige financiële informatie en andere gegevens die de concurrentiepositie van derden kunnen schaden niet openbaar worden gemaakt.

8. (03-01) Het College heeft kennis genomen van het verslag van de reis van wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte aan Dresden op 12 en 13 november 2005, in het kader van het 800-jarige jubileum van deze Rotterdamse zusterstad.

9. (27-12) Het College heeft besloten voor de duur van de Rabobank Zesdaagse van Rotterdam van 5 tot en met 10 januari 2006 een samenwerkingsverband met Rotterdam Topsport aan te gaan voor acht VIP-toegangsbewijzen met ontvangst aan een tafel op het middenterrein.

Beleid

1. (20-12) Het College heeft besloten bij de begrotingsraad ingediende moties met betrekking tot subsidies uit te voeren. B en W hebben tegelijkertijd besloten tot herbesteding van de vrijvallende subsidiemiddelen 2006-2009. Waar deze besluiten leiden tot wijzigingen in de Begroting 2006 zullen deze wijzigingen in de vorm van voorstellen worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

2. (27-12) Het College heeft besloten het project 'Upgrade centraal netwerk SoZaWe' onder de monitor omvangrijke automatiseringsprojecten te brengen. Het project vormt een belangrijk onderdeel van de modernisering van de infrastructuur van SoZaWe. Omdat het project onder de monitor valt, wordt het nauwlettend bewaakt en eventuele overschrijding van termijnen en budgetten wordt tijdig gesignaleerd.

3. (27-12) Het College heeft besloten een bedrag van E 64.313 te verlenen aan de Stichting Jong. Het bedrag is bestemd voor voorlichting over schulden en schuldpreventie aan jongeren in 2006. De Stichting verzorgt de voorlichting aan jongeren via het Jongeren Informatie Punt (JIP).

4. (27-12) Het College heeft de bestuurlijke rapportage over de vorderingen van het project RandstadRail in het 3e kwartaal 2005 voor kennisgeving aangenomen.

5. (27-12) Het College heeft besloten opdracht te geven tot het ontwerpen van een nieuw bestemmingsplan voor nieuwbouw in het oudste deel van Vreewijk: de Landbouwbuurt.

6. (27-12) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om het onteigeningsplan Carnisse-Driehoek vast te stellen. Dit plan omvat de panden Katendrechtse Lagedijk 264 t/m 286, Ebenhaëzerstraat 1 t/m 7 en de Buijserlaan 189 t/m 207. Daarnaast heeft het College besloten eigenaren en rechthebbenden te dagvaarden, hoger beroep aan te tekenen en in cassatie te gaan als het vonnis van de rechtbank hiertoe aanleiding geeft.

7. (27-12) Burgemeester en wethouders hebben besloten de directeur Gemeentewerken te mandateren voor beslissingen op grond van de gewijzigde Wet Bodembescherming. Hiertoe heeft het College het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2004 gewijzigd. In de wijziging van de Wet Bodemsanering wordt een nieuwe saneringsaanpak beschreven dat onder andere leidt tot nieuwe procedurele voorschriften.

8. (27-12) Het College heeft besloten de grond aan de Blaak Zuidzijde aan NS Vastgoed te leveren tegen vrijwaring van de gemeente voor alle voorkomende schade van NS Vastgoed en ProRail tijdens en na de uitvoering van bouw.

9. (27-12) Het College heeft besloten het terrein begrensd door de Meent, Binnenrotte en de Lombardkade als tijdelijk marktterrein aan te wijzen voor de periode dat er bouwwerkzaamheden zijn op het Ichtusterrein. Deze bouwwerkzaamheden zijn naar verwachting eind 2007 gereed.

10. (27-12) Het College stelt de gemeenteraad voor om de productgebonden overhead van Sport en Recreatie vooralsnog niet te decentraliseren. De belangrijkste reden hiervoor is dat de bureaucratie door deze decentralisatie alleen maar zou toenemen (rondpompen van geld), terwijl de deelgemeentelijke bevoegdheid niet wezenlijk wordt uitgebreid.

11. (27-12) Het College heeft besloten de ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam met 1 jaar te verlengen tot 1 januari 2007. Met de Kansenzones wil de gemeente het economisch klimaat in acht aangewezen gebieden verbeteren door te investeren in bedrijven, bedrijfspanden en bedrijfsomgeving. De Kansenzones bevinden zich in acht wijken van de deelgemeenten Feijenoord en Charlois.

12. (27-12) Het College stelt de gemeenteraad voor de spoedaanvraag voor voorzieningen in de onderwijshuisvesting van basisschool Steven Stemerding gedeeltelijk te honoreren. Het gaat om een uitbreiding in de eerste inrichting met onderwijsleerpakket en meubilair. Genoemde school heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid uit de verordening op de onderwijshuisvesting om een spoedaanvraag in te dienen. Het gaat om voorzieningen die gelet op de voortgang van het onderwijs geen uitstel kunnen lijden.

13. (27-12) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 40.310,-- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

14. (03-01) Het College heeft besloten om garant te staan voor de financiële middelen om het bedrijventerrein Hordijk en het toekomstige ziekenhuisterrein MCRZ beter te kunnen ontsluiten. De Gouderakstraat wordt hiertoe deels verbreed en aangesloten op de IJsselmondse Randweg. Tevens wordt de ontsluiting van het bedrijventerrein aan de Bergambachtstraat verder verbeterd.

15. (03-01) Het College heeft het bezwaarschrift van Bureau medelanders tegen de hoogte van het terug te betalen subsidiebedrag deels gegrond verklaard. Het terugvorderingsbedrag wordt teruggebracht tot E 16.417,70. Voor het overige worden de bezwaren ongegrond verklaard.

Middelen en Control

1. (27-12) Het College heeft besloten een aanvullende overeenkomst aan te gaan met het Rijk en het Havenbedrijf Rotterdam over aanpassing van de zogenoemde VBS-regeling. De regeling houdt in dat de gemeente een jaarlijkse bijdrage moet financieren voor de door het Havenbedrijf Rotterdam uitgevoerde Rijkshavenmeestertaken. Met de aanvullende overeenkomst wil de gemeente de VBS bijdrage eenmalig afkopen door middel van een storting van E 91 miljoen.

2. (27-12) Burgemeester en wethouders hebben de nieuwe schadetarieven voor 2006 bij ingravingen in verharding vastgesteld.

3. (27-12) Het College heeft besloten een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstige plichtsverzuim.

Schriftelijke vragen

(27-12 en 3/1) Het College heeft de volgende schriftelijke vragen beantwoord:

. Vragen van het raadslid mevrouw E.L. Kuijper (PVDA), inzake verkeersveligheid. . Vragen van het raadslid de heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij), inzake vrijstelling van het betalen van parkeerbelasting voor gehandicapte parkeerders. . Vragen van het raadslid de heer H.P.L. Cremers over opvang van de Keilewegdames.


---- --