Gemeente Westervoort

Kopij week 01 voor de editie van woensdag 4 januari 2006

Het bestuur van de gemeente Westervoort wenst al haar inwoners een gelukkig en gezond 2006 toe!

Vergaderingen
Welstand:

Vindt in principe om de 2 weken plaats in elke even week op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur.
Op de maandag daarvoor kunt u de agenda inzien bij de afdeling Publiekszaken. In verband met de feestdagen/vakantie vindt de eerstvolgende vergadering op 24 januari 2006 plaats. Vanaf deze datum is de vergaderfrequentie weer zoals gebruikelijk.

Welstandsnota
Enige edities geleden hebben wij aangekondigd dat er een nieuwe welstandsnota in werking is getreden per 1 december 2005. Deze is in te zien op onze website www.westervoort.nl. Ook kunt u de welstandsnota inzien bij de afdeling Publiekszaken.

Meer informatie over de aanvragen e.d. kunt u krijgen bij de afdeling Ruimte & Samenleving, tel. 3179531.

Aanvragen & vergunningen
Overige verleende vergunningen
Voor de hieronder genoemde activiteiten zijn de benodigde ontheffingen, vergunningen en toestemmingen verleend:

· Vergunning verleend aan de heer en mevrouw Vu voor een standplaats op de Broeklanden.
· Vergunning verleend aan MDS Buitenreclame voor het plaatsen van borden in de periode van 20 tot en met 29 januari 2006 en van 30 januari tot en met 4 februari 2006. · Parkeervergunning verleend op het Hazeland aan Veens Herveld BV. · Vergunnning verleend aan Wieleman Zalencentrum en de heer M.A.H. Uffing voor het aanwezig hebben van twee kansspelautomaten.

Heeft u bezwaar?
Indien u het niet eens bent met één van de verleende vergunningen , dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 40, 6930 AA Westervoort. De termijn van 6 weken vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt bij de aanvrager.
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. De indiener van een bezwaarschrift kan, als er gelet op de betrokken belangen sprake is van spoed, tevens een voorlopige voorziening (zoals schorsing) aanvragen bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Hiervoor moet u griffierecht betalen. De griffier van de rechtbank kan u over deze kosten informeren.

Milieu

Kerstbomeninzameling

Evenals voorgaande jaren vindt er ook nu weer een kerstboominzameling plaats.

· Op maandag 9 januari 2006 vanaf 07.30 uur kunt u de boom aan de weg leggen waarna Hermsen GWG bv in opdracht van de gemeente de boom komt ophalen. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden. Wij willen u er met nadruk op wijzen dat u enkel de boom aan de weg mag leggen. Plastic potten of andere materialen (geen hout) moeten zijn verwijderd, anders blijft de boom liggen.

· Op werkdagen kunt u de boom, zonder plastic pot, ook kosteloos brengen naar Gelderse Groen Recycling/ Gebr. Hermsen bv aan de Kleine Pley.

Luierinzameling

De luiercontainers bij de peuterspeelzalen De Blokkendoos aan de Koeweide en De Speeldoos aan de Paepestraat zijn in de kerstvakantie van 23 december 2005 tot en met 8 januari 2006 gesloten. Maandag 9 januari 2006 kunt u bij de peuterspeelzalen weer luiers aanbieden.
Wij verzoeken u in de vakantie géén luierzakken bij de peuterspeelzalen te zetten, omdat er dan geen toezicht is en de zakken met luiers uitnodigen tot vandalisme.

U kunt altijd met uw luiers terecht bij het Kringloopbedrijf, gelegen aan Het Vergun 17 in Westervoort. De openingstijden van het Kringloopbedrijf zijn: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag tot 16.00 uur. De luiercontainers die bij de kinderdagverblijven van de Kangoeroe staan zijn alléén bedoeld voor de ouders van de kinderen die hier naar toe gaan.

Containers drankenkartons

Deze week worden de containers voor drankenkartons bij de supermarkten Coöp en C1000 verwijderd. De Gemeente Westervoort heeft dit in september definitief besloten. De mogelijkheid om drankenkartons bij de Retourette bij Albert Heijn in te leveren blijft bestaan.

Voor meer informatie kunt terecht op de website www.westervoort.nl of kunt u contact opnemen met het gemeentehuis.

Verkiezingen 7 maart 2006

Vooruitblik

Woensdag 7 maart worden er in het gehele land, dus ook in Westervoort, verkiezingen gehouden voor een nieuwe gemeenteraad.
Misschien regent het of heeft u het die dag erg druk. Loop dan toch even het stembureau binnen en breng uw stem uit. Of regel bij volmacht dat een ander voor u stemt. Want op 7 maart krijgt u de beste gelegenheid om de politiek in Westervoort voor de komende vier jaar te beïnvloeden. U stemt dan immers voor de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad en deze bepaalt de komende vier jaar hoe de zaken in de gemeente worden geregeld.

Met uw stem bepaalt u samen met de andere kiezers welke politieke partijen straks mogen plaatsnemen in de raadzaal van het gemeentehuis, hoeveel zetels elke partij krijgt toegewezen en hoe het college van burgemeester en wethouders wordt samengesteld. Het is dus erg belangrijk dat u uw stem laat horen. Immers, de gemeenteraad en het college van B en W nemen veel beslissingen die van invloed zijn op de kwaliteit van uw directe woon- en leefomgeving. En daar heeft u dagelijks mee te maken!

Stemmen met stempas in een willekeurig stemlokaal
Westervoorters kunnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zelf kiezen waar ze gaan stemmen in Westervoort.
Gemeente Westervoort neemt deel aan het project `Stemmen in een willekeurig stemlokaal'. Doel van dit project is het stemproces te vergemakkelijken door het stemmen meer plaatsonafhankelijk te maken en de opkomst te bevorderen. De Experimentenwet Kiezen Op Afstand biedt gemeenten de mogelijkheid om met deze nieuwe stemwijze ervaring op te doen. Naar verwachting zal in 2007 het stemmen in een willekeurig stemlokaal landelijk worden ingevoerd.
Stemmen in een willekeurig stemlokaal houdt in dat elke kiesgerechtigde op de dag van de verkiezingen zijn stem kan uitbrengen in een stemlokaal naar keuze binnen de eigen gemeente. Hiervoor ontvangt iedere kiesgerechtigde een speciale stempas.

De 5 politieke partijen die meedoen in Westervoort (CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks) zullen u de komende weken informeren over wat hun partij het belangrijkste vindt en waar de partij voor staat. Het startsein van de verkiezingscampagne wordt gegeven op woensdag 11 januari tussen 16.00 en 19.00 uur. Dan is er namelijk een live-uitzending van Omroep Gelderland vanuit winkelcentrum De Wyborgh waar de politiek aan meedoet. U kunt hier een kijkje komen nemen. U ziet dan de lijsttrekkers aan het werk en u ontvangt van burgemeester Will de Laat een lekker glaasje glühwein of warme chocomel.

Overig

Wat ligt ter inzage?

Bestemmingsplannen:
T/m 10 januari 2006 : Goedkeuringsbesluit, het raadsbesluit en het bestemmingsplan/beeldkwaliteitsplan "Rivierverruiming Hondsbroeksche Pleij en uiterwaarden"
T/m 18 januari 2006 : Vrijstelling bestemmingsplan "3e partiële herziening bestemmingsplan voor het Centrumgebied" (PTT-kantoor) artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) T/m 18 januari 2006 : Besluit en eindverslag inspraak vrijstelling van het bestemmingsplan "Kern 2000" voor wijziging voor een webwinkel in kralen, sieraden en bijbehorende artikelen in de woning Klapstraat 69 T/m 25 januari 2006 : Goedkeuring bestemmingsplan "IJsselwaard"

Bouwplannen
T/m 18 januari 2006 : Voorgenomen vrijstelling voor het vervangen van een schuur en de bouw van een carport op het adres Vredenburgstraat 16 T/m 1 februari 2006 : Voorgenomen vrijstelling voor het vervangen van een tuinhuisje op het adres IJsselrust 5
Voorgenomen vrijsteling voor het plaatsen van een carport op het adres Grobbenhof 24
Milieu
T/m 4 januari 2006 : Milieuprogramma 2006
T/m 10 januari 2006 : Wijzigingen van een inrichting aan de Hamersestraat 35-35a te Westervoort (verplaatsen dieseltank)

T/m 23 januari 2006 : Definitieve vergunning wet milieubeheer van Advadi drukkerij op het adres Mollevite 17/19 te Westervoort

Overig
T/m 30 januari 2006 : Ontheffing voor werkzaamheden aan het spoor in de periode van 5 november 2005 t/m 29 januari 2006 door Volker Stevin Rail & Traffic Contracting
Wekelijks : Persnotulen van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders
Zonder einddatum : Nota Wonen en Werken

Inzien
Om stukken in te zien kunt u dagelijks terecht bij afdeling Publiekszaken. Inzage kan op de volgende tijden:
Zonder afspraak:
Iedere werkdag van 08.00 uur tot 12.30uur
Maandagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur (Wet milieubeheer en tot 21.00 uur op afspraak) Woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur

Buiten deze tijden zijn de stukken alleen in te zien na het maken van een afspraak 's middags van 14.00 uur tot 16.00 uur en op maandagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur.

Cursus voor ouders en pubers

Hulpverlening Gelderland Midden/GGD start 14 februari 2006 met de cursus `Beter omgaan met pubers'. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, die gehouden worden in het gebouw van het consultatiebureau aan de Sonnedach 3 te Westervoort. De cursus wordt gegeven op de dinsdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur en is kosteloos.

Waarom een cursus voor ouders van pubers?
In de puberteit verandert er veel, zowel voor de pubers als voor hun ouders. Kinderen ontwikkelen een eigen mening en nemen niet meer alles van ouders aan. Ze worden zelfstandiger en gaan steeds meer hun eigen weg. Hoe begeleid je dat proces als ouder op een positieve manier? Er kunnen zich allerlei vragen voordoen, zoals `mogen pubers zich kleden zoals ze willen?, wat doe je als je kind al jong gaat roken en drinken?, kiezen pubers wel de goede vrienden en vriendinnen? en kun je je puber eigenlijk nog wel iets verbieden?

In de cursus `Beter omgaan met pubers' komen de leuke en lastige kanten van het omgaan met pubers aan bod. Ouders krijgen informatie over de ontwikkeling die een puber doormaakt en zij leren omgaan met nieuwe opvoedsituaties. De cursus is bedoeld als steuntje in de rug voor vaders en moeders met pubers. Als ouder kunt u steun en herkenning vinden bij elkaar en leren van elkaars ervaringen.

Belangstellenden kunnen zich als volgt aanmelden vòòr 16 januari 2006: per e-mail: bedrijfsbureau-vgz@hvdgm.nl of door een brief te sturen aan Hulpverlening Gelderland Midden, Antwoordnummer 1542, t.a.v. BBV-CB, 6800 WC te Arnhem (een postzegel is niet nodig).

Fusie Primair Openbaar Onderwijs De Liemers

Vanaf 1 januari 2006 vallen alle scholen voor primair openbaar onderwijs in de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar onder één bestuur, nl. de Stichting Primair Openbaar Onderwijs De Liemers, afgekort Stichting POOL. Na een intensief proces is de fusie van het openbaar onderwijs nu een feit.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis te Westervoort werd vrijdag 23 december door vertegenwoordigers van de colleges van de drie Liemerse gemeenten de

handtekening gezet onder de fusieovereenkomst. Daarmee werd een reeds jarenlang bestaande samenwerking binnen het primair openbaar onderwijs in de Liemers ook formeel bekrachtigd. In zijn toespraak sprak Hans Breunissen, wethouder van onderwijs in Westervoort en tevens voorzitter van de fusiestuurgroep, zijn waardering uit voor de wijze waarop de fusie tot stand is gekomen.
Onder leiding van projectleider Henkjan Kok van de IJsselgroep is door meerdere werkgroepen een stevige basis gelegd voor de toekomst van het openbaar onderwijs in De Liemers. Ruim een jaar lang hebben vertegenwoordigers van de ouders, de leerkrachten, de directies en de school- en gemeentebesturen zich enorm ingespannen om het fusieproces succesvol af te ronden. Dat is met verve gelukt. En daarom konden alle aanwezigen vrijdagmorgen jl. het glas heffen op de goede afloop en tevens op de start van de nieuwe stichtingsorganisatie. Een organisatie die de scholen in staat zal stellen verder te werken aan de visie om kinderen, ongeacht hun sociale, culturele en etnische achtergrond, te ondersteunen bij hun ontwikkeling en in een omgeving die dit bevordert. Een uitstekende voorbereiding op de toekomst.

De komende weken zal het stichtingsbestuur verder worden aangevuld met nieuwe bestuursleden en zal een bestuursmanager worden aangesteld die, ondersteund door een stafbureau, leiding zal gaan geven aan de organisatie.
Met deze fusie is het openbaar onderwijs goed toegerust voor de toekomst.

NI-JOOR...

Ni-jjoor, wah za'k ow zegge
't is dus tweeduzendzes
'n ni-je tied geet komme
't ouwe is gewes

Alles wödt ietskes duurder
alles vrug now meer geld
veurzichtig met de cente
ge bint zo uutgeteld

mar he'j now al beslaote
hoe'j ow verzekere gaot
vur ziekte en vur ongeval
woor ieder aover praot

der geet heel veul gebeure
in Westervoort ons darp
zet ow strak veur 't ni-je
we laeve op 'n tarp!

messchien komme der wijke
op Schans en bi-j de Bult
en a'j door niet wilt zitte
is dat ow eige schuld!

we zulle ok gaon bouwe
an 'n ni-j spoorstation
met trappe en ok lifte
as dat now mar 's kon!

wellich zin der ok planne
vur 't turbulent verkeer
want ieder mot nor Arem
en ri-jt dus hen en weer

en bi-j de Pals gekomme
'n ni-je school, jawel

a'j 't same uut kunt praote
messchien 'n school, gin rel

'n ni-je börgemeester
uut 't zuijje van ons land
den geet ons hier besture
'n kolfje nor zien hand?

hi-j wödt allum gepreze
gin baetere as Jos
'k zol zegge, Börgemeester
brand hier dan mar 's los... !

en veul succes !

van Harman