Gemeente Den Haag

Eén van de grootste collecties van Nederland op het Spui te zien

Den Haag, 4 januari 2006 - Van 9 tot en met 31 januari 2006 toont de Centrale Bibliotheek met de tentoonstelling Boekensteunen één van de grootste collecties boekensteunen in Nederland. De boekensteunen komen uit de collectie van een Haagse verzamelaar. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Haagse bibliotheek.

Boekensteunen als kunstobject
Boekensteunen zijn niet alleen praktisch maar veel meer dan dat. Ze vertellen iets over de persoon die ze in zijn boekenkast gebruikt om er zware, soms opvallende en dure boeken op hun plaats te houden. We zien boekensteunen als sierlijke ornamenten op saaie boekenplanken die bijna de status van kunstobject gekregen hebben, ontworpen door een kunstenaar van naam, door een bekende ontwerper, beeldhouwer, of architect.

Overzicht van kunststromingen
Aan boekensteunen vallen zelfs persoonlijke kenmerken, voorkeuren en interesse van de eigenaar af te lezen. Heeft zij gevoel voor humor, zien we interesse voor kunst, of verbondenheid met andere culturen? Boekensteunen volgen daarbij de mode van het moment, aan hun vorm en de bewerking ervan kunnen we aflezen welke stijlperiode ze vertegenwoordigen. De tentoonstelling Boekensteunen geeft een fraai overzicht van grote kunststromingen zoals Arts and Crafts, Jugendstil en Art Deco.


* van maandag 9 januari tot dinsdag 31 januari 2006
* Centrale Bibliotheek , 2e etage

* Informatienummer: 070-3534479