Llink


Rotterdam, 3 januari 2006


- PERSBERICHT -

Sir Bob Geldof in Afrika

LLiNK start in januari documentaire serie over Geldof's persoonlijke reis door Afrika

Bob Geldof wil alleen nog maar muziek maken. Toch blijft hij zich inzetten voor Afrika. Al jarenlang bindt hij de strijd aan met de honger en armoede op dat continent. Afgelopen jaar organiseerde hij nog Live8 en sprak samen met U2's Bono met verschillende diplomaten en wereldleiders over de voedselproblematiek en de schuldkwijtschelding. Afgelopen jaar maakte hij een 'persoonlijke reis' door Afrika om door te dringen tot het dagelijks leven op het continent. Tijdens deze reis komt hij in aanraking met de rijke cultuur, de geschiedenis en de politieke schommelingen van Afrika. De documentaire serie is van 4 januari tot en met 8 februari elke woensdag te zien bij LLiNK om 23.55 uur op Nederland 3.

Geldof volgt in het eerste deel 'Het lichte continent' (The Lumnious Continent) het evolutionaire spoor van de mensheid vanuit Tanzania naar de punt van de Afrikaanse Noord - Oost kust waar de eerste mensen vertrokken om de rest van de wereld te kolonialiseren. Hij ontmoet de laatste honderd overgebleven mensen van de Hadsa, die nog net zo leven als vijftigduizend jaar geleden. In aflevering twee 'Slaven en Sentiment' (Cocoa, Slaves and Goo Cacao) bekijkt Geldof in Ghana het oude Britse slavenfort van de Kaap Kust. Hij reflecteert op de gruwelijkheden uit het verleden, de huidige slavernij en de verlammende handels restricties die Afrikaanse landen in deze tijd zijn opgelegd. Verder is Sir Bob in het land Benin te vinden in Ouidha, de stad van de Voodoo.

Kisangani was ooit een hemels toevluchtsoord voor Hollywoodsterren als Humphry Bogart en Catherine Hepburn. Maar wat is er waar van de geruchten dat AIDS hier is ontstaan als gevolg van proefnemingen met westerse medicijnen? Hebben mensen daarom geen vertrouwen in moderne middelen om ziektes te genezen? Geldof ontmoet in deel drie 'Apocalyps Hier en Nu' (Apocalypse Still) kinderen die nog steeds geloven dat het bovennatuurlijke sterker is dan geneesmiddelen en wetenschap. Tijdens de volgende aflevering 'Het volmaakte niets' (Perfect Zero) reist Bob Geldof 250 kilometer verder naar het legendarische Timbuktu, de toegangspoort tot de woestijn. In Djenne bekijkt hij een moskee, het is waarschijnlijk het grootste aarden gebouw ter wereld. Vervolgens bezoekt hij in Bandiagara een hedendaagse slavenstam, die zich door educatie probeert te bevrijden van het lot.

In deel vijf - 'de vier ruiters' (Four Horsemen) - de catastrofale factoren in Afrika; Oorlog, Honger, Ziekte en Dood. In noord Oeganda heerst een vergeten oorlog. Geldof is geschokt door de misdadige en onmenselijke praktijken van de Lord s Resistance Army en de kindsoldaten. Slechts vijfhonderd kilometer verder ligt Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Kampala is een moderne stad, ooit het epicentrum van de verspreiding van AIDS. Tegenwoordig bestrijdt men hier AIDS met groot succes. 'Een verschrikkelijke schoonheid' (A terrible Beauty) is het laatse deel van de docu-serie, waarin Sir Bob Geldof terugkeert naar Ethiopië. Ooit begon hier de persoonlijke strijd van Geldof voor rechtvaardigheid. Dit is niet alleen het land van hongersnood, maar ook een land van rijke geschiedenis en cultuur. Neem de hoofdstad Addis Ababa en de in de rotsen uitgehouwen oude kathedralen van Lalibelle.

(EINDE PERSBERICHT)

---