Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Van Belzen: "2006, het jaar van de samenwerking"

BARENDRECHT (woensdag 4 januari 2006) ­ Maandagavond 2 januari toostte het college van bur- gemeester en wethouders samen met bewoners en vertegenwoordigers van verenigingen en het lokale bedrijfsleven op een succesvol nieuw jaar. In zijn nieuwjaarstoespraak, waarin het thema sa- menwerking de rode draad vormde, blikte burgemeester J. van Belzen kort terug op het voorgaande jaar, maar keek hij vooral ook vooruit. "Het jaar 2006 wordt meer dan ooit het jaar van de samenwer- king. De samenwerking tussen gemeenten en bewoners, bedrijven en organisaties. Maar ook de sa- menwerking tussen bewoners onderling en tussen bewoners en bedrijven. Samenwerking vraagt een actieve rol van bewoners en organisaties. De gemeente draagt bij als dat nodig is, maar laat het initi- atief ook aan bewoners en organisaties. Bewoners moeten nog wennen aan deze ruimte. De vele vrijwilligersorganisaties in Barendrecht, maar ook bewonersorganisaties bewijzen echter het succes van eigen initiatief. Samenwerking loont. Dat heeft 2005 bewezen en dat zal ook in 2006 blijken."

In de nieuwjaarstoespraak gaf burgemeester Van Belzen aan dat een goede samenwerking noodzakelijk is voor een gezonde samenleving. "Als ik aan samenwerken denk, denk ik ook aan samenleven. Die twee be- grippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Barendrechtse samenleving heeft zich de laatste de- cennia onstuimig ontwikkeld. Een samenleving bouw je echter niet met stenen. Nu de bouw van woningen in rustiger vaarwater terecht komt, komen de sociale uitdagingen boven drijven. In Barendrecht moet iedereen zich thuis kunnen voelen. Jong en oud, autochtoon en allochtoon, gelovig of niet-gelovig, wonend in Barend- recht-Centrum of in Carnisselande. Je bent alleen thuis in een gemeente waar mensen respect voor elkaar tonen en oprecht geïnteresseerd zijn in mensen met andere ideeën of denkbeelden. Juist de pluriformiteit van de lokale samenleving kan uitgroeien tot de kracht van Barendrecht."

Bouwen aan de toekomst
Samenwerking heeft in 2005 op tal van terreinen zijn vruchten afgeworpen en zal dat volgens Van Belzen ook in 2006 doen. "Op het terrein van veiligheid zoeken we nadrukkelijk samenwerking met de politie, bewo- ners en bedrijven. En met succes." Als voorbeeld van het succes noemde de burgemeester de aanpak van fietsendiefstallen. Mede door de samenwerking met politie en fietshandelaren ­ die in 2005 een goed fiets- slot onder de kostprijs aanboden - is het aantal aangiftes voor fietsendiefstal vorig jaar met 28% gedaald. Verder zal de gemeente in 2006 ook de goede samenwerking met het bedrijfsleven voortzetten. In 2006 leidt de samenwerking onder meer tot de revitalisering van bedrijventerrein Dierenstein en de realisatie van een afgesloten vrachtwagenparkeerterrein nabij de 1e Barendrechtseweg. Tenslotte noemde de burgemeester in zijn toespraak de noodzakelijke samenwerking op het gebied van woningbouw. Bij toekomstige nieuwbouw- projecten zal er voldoende ruimte komen voor noodzakelijke jongeren- en ouderenhuisvesting. De gemeente kan er samen met woningcorporaties voor zorgen dat Barendrecht ontkomt aan `de greep van ontgroening en vergrijzing'.

Kiezen voor Barendrecht
De burgemeester eindigde zijn toespraak met een oproep. "Bewoners zijn tevreden over het wonen in Ba- rendrecht en over hun gemeente. En als het nodig is, weten zij hun vertegenwoordigers te vinden. Ik denk bijvoorbeeld aan de overvolle raadzaal tijdens het debat over de voorgestelde bezuiniging op peuterspeelza- len. En ook aan de honderden bewoners die recent de plaatsing van UMTS-masten op de politieke agenda plaatsten. Het klinkt triviaal, maar volle publieke tribunes zijn onmisbaar voor een levendige en sterke lokale democratie. Bewoners en gemeente moeten niet defensief tegenover elkaar staan, maar in vol vertrouwen. Aan dezelfde kant van de lijn. De raad en het college moeten het vertrouwen continu winnen en waarmaken. pagina 1 van 2

De gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart zijn hiervoor een goede graadmeter. Ik hoop dat u gaat stem- men. U kiest immers in het stemhokje niet alleen een nieuwe raad, maar u laat in het stemhokje daadwerke- lijk zien dat u kiest voor Barendrecht!"

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht