Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht


1.500 inwoners ontvangen begin januari vragenlijst Gemeente start tweede Barendrechtse Barometer

BARENDRECHT (woensdag 4 januari 2006) ­ De gemeente voert dit jaar voor de tweede keer het on- derzoek de Barendrechtse Barometer uit. Begin januari ontvangen 1.500 Barendrechtse inwoners van 15 jaar en ouder een vragenlijst. Met het onderzoek wil de gemeente achterhalen hoe inwoners denken over het functioneren van de gemeente. De Barendrechtse Barometer bevat ieder jaar stan- daard vragen over de relatie tussen bewoners en de gemeente, de kwaliteit van de leefomgeving en de prioriteiten van de gemeenteraad. Daarnaast gaat het onderzoek ieder jaar in op enkele specifieke vraagstukken die de gemeente in de periode na het onderzoek wil aanpakken. Dit jaar vraagt de ge- meente via het onderzoek de mening van bewoners over het hondenbeleid, het reinigingsbeleid en de veranderingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan als gevolg van de grote groei van de gemeente. De resultaten van het onderzoek zijn van invloed op het beleid voor de komende jaren.

In 2006 evalueert de gemeente het gevoerde hondenbeleid en via de Barendrechtse Barometer wordt naar het oordeel van bewoners gevraagd. Wethouder Peter van Vugt (Milieu): "Voor een goede evaluatie is de mening van bewoners onmisbaar. Zo is het goed om te weten in hoeverre bewoners na invoering van nieu- we regels voor hondenbezitters nog overlast ervaren van loslopende honden en hondenpoep." Verder neemt de gemeente dit jaar het reinigingsbeleid en in het bijzonder de afvalinzameling onder de loep. De gemeente is benieuwd naar de mening van bewoners over het huidige systeem van afvalinzameling en wil ook weten in hoeverre bewoners momenteel hun afval scheiden. Ook op dit gebied wil de gemeente de objectieve ge- gevens aanvullen met de concrete mening van bewoners. Tenslotte gaat de Barendrechtse Barometer net als vorig jaar dieper in op de veranderingen die zich in de gemeente hebben voorgedaan. De afgelopen ja- ren zijn in Barendrecht veel nieuwe wijken gebouwd en is het aantal inwoners flink toegenomen. De ge- meente wil graag weten hoe inwoners deze veranderingen ervaren. Om ontwikkelingen te kunnen waarne- men, worden de antwoorden op deze vragen naast de antwoorden van vorig jaar gelegd.

Groot succes
Vorig jaar voerde de gemeente de Barendrechtse Barometer voor de eerste keer uit en het onderzoek bleek toen een groot succes. Ruim de helft van alle bewoners die een vragenlijst ontvingen, stuurde deze volledig ingevuld terug. De resultaten bleken voor de gemeente uiterst waardevol. Zo zijn de antwoorden op vragen over veiligheid gebruikt voor het opstellen van het eerste wijkveiligheidsplan voor de wijken Waterkant, Meerwede en Havenkwartier. Burgemeester Van Belzen is enthousiast over de samenwerking met bewo- ners op dit gebied: "Mede op basis van de Barendrechtse Barometer konden bewoners in 2005 bij het op- stellen van het eerste wijkveiligheidsplan hun eigen maatregelen kiezen. Eind vorig jaar waren de vijf meest genoemde maatregelen om de veiligheid te verbeteren allemaal in uitvoering. En nog positiever: de maatre- gelen bleken voor bewoners daadwerkelijk zichtbaar. Een vruchtbare samenwerking tussen gemeente en bewoners die we in 2006 zeker voortzetten." Overigens is het onderwerp veiligheid dit jaar niet opgenomen in de Barendrechtse Barometer. Barendrecht sluit namelijk aan bij de regionale Veiligheidsindex, die dit voorjaar wordt uitgevoerd. Dit regionale onderzoek is qua opzet vergelijkbaar met de Rotterdamse Veilig- heidsindex en maakt een vergelijking tussen de resultaten van verschillende regiogemeenten mogelijk.

Noot voor de pers,