Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Verplicht levensloopreglement nauwelijks aanwezig bij werkgever

Capelle aan den IJssel, 4 januari 2006 - Elke werknemer heeft sinds 1 januari 2006 recht op deelname aan de levensloopregeling. Verplicht onderdeel van de levensloopregeling is een levensloopreglement per werkgever. Uit een steekproef van BSP-Staffing blijkt dat 70% van de werkgevers op dit moment nog geen eigen levensloopreglement heeft.

Levensloopregeling ondergesneeuwd
BSP-Staffing heeft in december de status van de invoering van de levensloopregeling beoordeeld. Voor de werknemers bleek dat het nieuwe zorgstelsel veel meer aandacht heeft gekregen. Voor de werkgevers zijn daarnaast de wijzigingen op het gebied van ziektewet, pensioenstelsel, arbeidsongeschiktheidswet (WAO versus WIA), gecombineerde loonaangifte en de verplichte elektronische belastingaangiftes aandachtvreters gebleken. De levensloopregeling blijkt daarmee bij veel partijen ondergesneeuwd te zijn onder een deken van de vele andere wijzigingen. Toch zal bijna elke werkgever, gewenst of niet, met de levensloopregeling te maken krijgen.

Levensloopreglement
De werkgever is verplicht een eigen reglement te hebben waarin de regels rondom de levensloopregeling vermeld staan, het zogenaamde levensloopreglement. Een deel van die regels is wettelijk bepaald, maar 23 onderdelen moet de werkgever zelf bepalen. Hierbij houdt de werkgever rekening met de overige arbeidsvoorwaarden, eventuele CAO afspraken en het personeels- en bedrijfsbeleid. Maatwerk per organisatie is dan ook essentieel voor elk levensloopreglement.

Opstellen levensloopreglement
Diverse werkgevers krijgen onder meer via brancheverenigingen, adviesorganisaties en financiële instellingen voorbeelden aangeboden van algemene levensloopreglementen. Sommige daarvan zijn prettig leesbaar, andere zijn opgesteld als juridische documenten of zelfs incompleet. Alle voorbeeldregelingen bevatten echter nog keuzes die gemaakt moeten worden. Denk aan de tijdstippen voor de aanmelding van deelname en verlofaanvraag, de afdracht van wijzigingsmogelijkheden, de werkgeverbijdrage, het inleveren van de auto bij verlof of de pensioendonatie tijdens verlof. Om de juiste keuzes te maken moet de organisatie zich verdiepen in de wet- en regelgeving en die combineren met het eigen beleid en de eigen wensen. Een lastige en tijdrovende opgave.

BSP-Staffing is specialist in deze materie en biedt aan om voor ¤ 198,- per organisatie een levensloopreglement op maat te maken. Hierbij maakt de organisatie haar eigen keuzes, maar adviseren en begeleiden de BSP-Staffing levensloopspecialisten dit proces.

Over BSP-Staffing
BSP-Staffing is een personele dienstverlener gespecialiseerd in maatwerk op het gebied van Finance en HRM. Naast werving en selectie en interim management fungeren haar medewerkers ook als deeltijd P&O manager en Controller bij haar klanten. Meer informatie staat op de websites www.bsp-staffing.nl en www.levensloopreglement.nl en rechtstreeks contact is mogelijk via 010-2842000 of info@bsp-staffing.nl.

#####