Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200410705/1
Uitspraak op het beroep van een inwoner van Delft tegen het besluit van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer waarbij de aanvraag van een energiepremie op grond van de "Tijdelijke regeling energiepremies 2003" is afgewezen. In augustus 2003 heeft de inwoner met zijn aannemer een overeenkomst gesloten waarbij opdracht is gegeven tot het uitbreiden van zijn woning met een aanbouw en het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen. De oplevering van de uitbreiding heeft plaatsgevonden in februari 2004, na intrekking van de tijdelijke regeling. Daarom heeft de Minister de aanvraag van de energiepremie afgewezen. De inwoner stelt dat er bijzondere omstandigheden waren en dat hij daarom alsnog recht heeft op de premie.


* 200500045/1
Uitspraak op het beroep van de Vereniging Milieu-Offensief (VMO) uit Wageningen tegen de vergunning die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op grond van de natuurbeschermingswet heeft verleend aan een veehouderij aan de Langesteeg in Leusden. De vergunning is van juni 2004. De veehouderij ligt in de buurt van het natuurgebied "Schoolsteegbosjes" dat bestaat uit vochtig hakhoutbos, grasland en open water. De VMO is het niet met de vergunningverlening eens. Zij wijst erop dat bij de berekening van de depositierechten van het bedrijf ten onrechte de depositierechten zijn betrokken van een bedrijf aan de Hamersveldseweg in Leusden. Het bedrijf aan de Langesteeg heeft weliswaar depositierechten van het bedrijf aan de Hamersveldseweg overgenomen maar dat bedrijf beschikt volgens de VMO niet over een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet en heeft sinds 2002 geen ammoniakdepositie meer veroorzaakt. Verder stelt de VMO dat de ammoniakdepositie van beide bedrijven onzorgvuldig is vastgesteld. (Zie ook de uitspraak van dezelfde datum met zaaknummer 200408453/1. Deze uitspraak gaat over de vergunning die de Minister aan de veehouderij heeft verleend op grond van de Natuurbeschermingswet in september 2003. Tegen deze vergunningverlening heeft de veehouderij beroep ingesteld.)

* 200501564/1
Uitspraak op het beroep van een inwoner van Aalsmeer tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij hogere grenswaarden zijn vastgesteld in verband met verkeerslawaai vanwege de omlegging van de N201. Op grond van de Wet geluidhinder is de hoogst toegelaten geluidbelasting op woningen 50 dB(A). In het besluit van het college is, ook op grond van de Wet geluidhinder, een hogere waarde is vastgesteld. De inwoner betoogt dat in het akoestisch onderzoek dat is opgesteld ten onrechte geen rekening is gehouden met de specifieke omstandigheden van het gebied, dat de gebruikte verkeersintensiteit niet betrouwbaar is en dat de geprojecteerde fiets- en voetgangersbrug niet in de berekeningen is meegenomen. Het college is het daar niet met eens en stelt dat de berekeningen op de juiste manier zijn uitgevoerd.