Ingezonden persbericht


Persbericht - embargo tot 4 januari 2006 12.00 uur

Utrecht, 4 januari 2006

KvK Utrecht stelt ondernemerschap centraal in 2006

De regio Utrecht kan veel beter presteren op het gebied van ondernemerschap. Hoewel veel mensen in de regio Utrecht een eigen bedrijf beginnen zijn maar weinig nieuwe ondernemers van plan om hun bedrijf te laten groeien en werkgelegenheid te scheppen. En zij die dat wel doen ontmoeten daarbij tal van knelpunten, zo blijkt uit een enquête van de KvK. De KvK streeft daarom naar een meer ondernemende cultuur die de regio Utrecht laat uitgroeien tot het centrum van ondernemend Nederland.

De Utrechtse Kamer van Koophandel wil dit realiseren door ondernemerschap te promoten bij het grote publiek, ondernemers beter te begeleiden en te streven naar een stimulerend ondernemingsklimaat. Om dit te bereiken gaat de KvK in 2006 het actieplan 'De kunst van het ondernemen' uitvoeren. Voorzitter Jeu Bielders maakte dit vandaag bekend tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst.

Ondernemerschap promoten
De KvK wil de waardering voor ondernemerschap in de samenleving vergroten en zal daartoe het initiatief nemen voor een publieksdebat, een evenement (StartUp) voor studenten en scholieren organiseren en meer gaan samenwerken met onderwijsinstellingen.

Begeleiding van ondernemers
Hiervoor worden per doelgroep specifieke instrumenten ingezet:
- oprichting van een platform voor etnisch ondernemerschap
- extra aandacht voor senior starters

- begeleiding van ondernemers in de commerciële zorg
- voorlichting voor starters in de detailhandel
- programma voor mensen die op internet bedrijfsmatige activiteiten ondernemen
- bevorderen van samenwerking tussen startende ondernemers

Stimulerend ondernemingsklimaat
De KvK wil de regels voor bedrijven in de regio Utrecht met 25% verminderen en roept de gemeenten op een proef te doen om te zien of dit haalbaar is. Ook vindt de KvK dat de dienstverlening door gemeenten veel beter kan dan het schamele rapportcijfer 5,4 dat nu genoteerd staat. Dat kan door de instelling van één loket voor ondernemers, een duidelijke visie op economie en beter overleg met het bedrijfsleven.


---