Gemeente Hilversum

Eerste hondenpoepvrije zone in Hilversum

3 januari 2006
De buurt rondom de Kastanjevijver is de eerste buurt in Hilversum die tot 'hondenpoepvrije zone' wordt verklaard. Woensdag 4 januari om 11.00 uur zijn de buurtbewoners bij de Kastanjevijver (hoek Moerbeilaan/Kastanjelaan) aanwezig om de start op te luisteren. Wethouder Ed Reijn van openbare ruimte zal één van de hondenpoepbakken voor het publiek onthullen. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Zes hondenpoepbakken
De hondenpoepvrije zone is één van de acties die de gemeente Hilversum samen met bewoners heeft ondernomen om het probleem van de hondenpoep aan te pakken. In de woonstraten, omgeven door de Hilvertsweg, de Kolhornseweg, de Eikbosserweg en de Diependaalselaan, wordt van mensen die hun hond uitlaten verwacht dat zij de hondenpoep opruimen. Er worden zes hondenpoepbakken geplaatst, die een aantal keren per week worden geleegd en schoongemaakt. Voor iedereen die in deze omgeving de hond uitlaat, is de hondenpoepvrije zone herkenbaar aangegeven met bordjes.

Bewonersinitiatief
Het initiatief voor de hondenpoepvrije zone komt van actieve bewoners in de omgeving van de Kastanjevijver. Eline Sillevis Smitt en Antoinette van der Kas-Vergouwe wonnen met dit idee vorig jaar een door de PvdA uitgeschreven wedstrijd. Wethouder Ed Reijn heeft vervolgens het initiatief omarmd en verder laten uitwerken. Binnenkort wordt ook de omgeving van het Beopad, een buurt ten noord oosten van de Beatrixtunnel, tot hondenpoepvrije zone verklaard.

Brede aanpak
De hondenpoepvrije zones zijn onderdeel van een brede aanpak van het hondenpoepprobleem. Zo heeft de gemeente, in goede samenwerking met bewoners, een speciale folder gemaakt, waarin de regels over het uitlaten van honden op een rijtje zijn gezet. Handhavers van de gemeente zullen de folder in heel Hilversum uitdelen aan mensen die de hond uitlaten. De gemeentelijke handhavers controleren actief op het naleven van de regels, speciaal in de hondenpoepvrije zones. Bij het overtreden van de regels wordt een boete gegeven.