Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Arnhemse rosse buurt gesloten
Uitzenddatum: Wo. 4 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Wilfred Scholten

Na jaren van juridisch getouwtrek is er vannacht een eind gekomen aan de raam- prostitutie in het Arnhemse Spijkerkwartier. Seksexploitanten moeten sinds vandaag hun ramen definitief sluiten. De gemeente wil de rosse buurt omvormen tot woonbuurt. Reportage over de laatste nacht voor de raamprostituees in het Spijkerkwartier.

Overlast
Bewoners van het Spijkerkwartier gingen begin jaren negentig massaal de straat op om te protesteren tegen de overlast van de raamprostitutie. De gemeente Arnhem besloot daarop dat de raamprostitutie in een van Nederlands bekendste hoerenbuurten moest vertrekken.

Verzet
Sinds 1996 heeft de gemeente vrijkomende panden opgekocht. Acht exploitanten bleven zich al die tijd verzetten tegen sluiting. Ze hadden weliswaar geen vergunning meer, maar ze wisten met juridische procedures hun vertrek uit te stellen. De Raad van State oordeelde afgelopen november echter dat de gemeente niet hoefde te wachten met sluiting van de hoerenbuurt totdat er een alternatieve locatie klaar is.

Bestemmingsplan
Een industrieterrein ten oosten van het centrum is aangewezen als nieuwe hoerenbuurt. Het bestemmingsplan moet nog worden goedgekeurd. In februari buigt de gemeenteraad zich erover.

Netwerk was vannacht in het Spijkerkwartier en sprak met raamexploitant Rudy Kousbroek, burgemeester Pauline Krikke en Metje Blaak van De Rode Draad, belangenvereniging voor prostituees.