Nationaal Archief schrijft AO uitgave over 400 jaar Nederland Australië

In 2006 is het precies 400 jaar geleden dat het VOC-schip het 'Duyfken' als eerste Europese schip de Australische kust bereikte. De banden die toen door Hollanders met het "terra incognita australis" werden gesmeed, zijn nooit verbroken. Een schaduw werd veroorzaakt door Indonesië en de kwestie Nieuw Guinea, maar dat is alweer ruim veertig jaar geleden. De zuigkracht van Australië was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw groot. Menigeen dacht in die jaren aan emigreren naar dat verre werelddeel om een nieuw bestaan op te bouwen. De aantrekkingskracht zat in dat nieuwe. Zij die het werkelijk durfden, werden gezien als echte helden. Nu hebben ongeveer 270.000 Australiërs een Nederlandse achtergrond. De nieuwste AO uitgave, die in samenwerking met het Nationaal Archief tot stand is gekomen, documenteert de band Nederland - Australië en maakt van u ook een beetje Australiër.


Al bij de oude Grieken leefde de gedachte dat er een zuidelijk continent moest bestaan als tegenwicht voor de reeds bekende landmassa van het noordelijk halfrond. Beide continenten zouden, zo luidde de hypothese, de aardbol in evenwicht houden. Over dit onbekende land ontstonden de wildste fantasieën en de rijkdom zou geweldig zijn. Ze noemden het land terra incognita australis, het onbekende Zuidland.

In de zeventiende en achttiende eeuw werd dit Zuidland geleidelijk ontdekt en in kaart gebracht. De namen van de Nederlanders Willem Jansz., Dirk Hartogsz., Abel Tasman en Willem de Vlamingh zijn daarmee nauw verbonden. Dat deze exploratie zo lang duurde, was te wijten aan de geringe economische waarde die het land leek te hebben. Een verbanningsoord voor Britse gevangenen zou nog de beste bestemming zijn. Vanaf 1787 werden duizenden veroordeelden naar deze verre strafkolonie overgebracht.

Pas halverwege de negentiende eeuw groeiden er handelscontacten tussen Nederland, dat met haar Indische koloniën een buurland was, en Australië. Toen ook werden consulaire betrekkingen aangeknoopt. De scheep- en luchtvaartverbindingen maakten in de twintigste eeuw de onderlinge band steeds hechter. Alleen de relatie met Indonesië en de toekomst van het eiland Nieuw-Guinea vertroebelden de verhoudingen nog wel eens. Toen na de Tweede Wereldoorlog Australië haar grenzen opende voor immigranten, maakten vele Nederlanders van die mogelijkheid gebruik.


De uitgave is verrijkt met een persoonlijk woord van de Australische ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie de heer Stephen Brady. In dit persoonlijke woord besteed de ambassadeur aandacht aan de huidige betrekkingen tussen beide landen. Het eerste exemplaar is door directeur-eigenaar de heer Meine Breemhaar van de KMM Groep uit Lelystad, waar AO Uitgeverij onderdeel van uitmaakt, aan de ambassadeur overhandigd.


Het AO 'Australië Nederland 1606 ­ 2006' (ISBN 90-8587-020-8) is te bestellen voor ¤ 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.

Of bestel de digitale uitgave van dit AO voor ¤ 1,95 (hier worden geen verzendkosten bij gerekend).


Eerder verschenen boekjes in dezelfde categorie zijn o.a.: AO1245 'Nederlandse scheepswrakken op de Australische kust', AO1740 'Australië en zijn Aboriginals', AO2192 'Tweehonderd jaar Australië' en AO2700/01 'De bouw van de Batavia'.


Bestel nu ook andere uitgaven over dit onderwerp bij AO Uitgeverij: Reis mee door indrukwekkend Australië, Kookboek Australië, een reis boordevol smaken en recepten, Capitol Australië, In dienst van de Compagnie: Leven bij de VOC in honderd getuigenissen (1602-1799), Leesgids Australië: verhalen uit en over Australië en De geschiedenis van de VOC.


Enkele recente AO-uitgaven:

Buhay! Leven als straatkind op de Filippijnen, Aids: Strijd tussen mens en virus, Dierproeven en proefdieren, Afrikaans, 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, Multicultureel theater, CDA 25 jaar, Trends en tegendruk, ADHD, Van Tom Poes tot heer Bommel, Betje Wolff en Aagje Deken, Rugzaklopen, Geleidehonden, 400 jaar relaties tussen Marokko en Nederland, Joodse Identiteit.


De heer Meine Breemhaar, directeur-eigenaar van de KMM Groep waar AO Uitgeverij onderdeel van uitmaakt (links) overhandigt het eerste exemplaar van het AO Nederland Australië 1606 ­ 2006 aan de ambassadeur van Australië in Nederland, Zijne Excellentie de heer Stephen Brady. (Foto: AO Uitgeverij)

hier om het boekje te bestellen of het plaatje te downloaden (vrij voor publicatie). Voor webmasters is er een AO-partnerprogramma.


7e7ca1.jpg

Het vertrek van de 100.000ste Nederlandse emigrant naar Australië (Foto: Nationaal Archief)
hier om het boekje te bestellen of het plaatje te downloaden (vrij voor publicatie). Voor webmasters is er een AO-partnerprogramma.


ISBN 90-8587-020-8

Klik Noot voor redacties