tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 03-01-2006

Televisie
Erik's wonderbaarlijke reis
Uitzending donderdag 5 januari
Nederland 3 - 13.08 uur

Erik's wonderbaarlijke reis

Donderdag 5 januari zendt de TROS de bijzondere productie ERIK'S WONDERBAARLIJKE REIS op herhaling uit. ERIK'S WONDERBAARLIJKE REIS is een spannend muzikaal verhaal dat verteld wordt door Edwin Rutten en uitvoerig geïllustreerd is met 3d-animaties van Floris Drupsteen, in de regie van Jaap Drupsteen. De muzikale animatiefilm heeft nominaties voor diverse prestigieuze prijzen gekregen, waaronder die voor de Gouden Roos in de categorie muziek. Reden te meer om deze bijzondere productie nogmaals uit te zenden, in de kerstvakantie zodat ook de jongere kijkers achter de tv kunnen kruipen.

Het fantasierijke verhaal gaat over het jongetje Erik, dat al sluimerend verdwijnt in het schilderij 'Wollewei' dat boven zijn bed hangt. Hij blijkt te zijn gekrompen tot insectformaat, en terechtgekomen in een landschap van gigantische grassprieten, takken en bladeren. Hij beleeft er spannende avonturen met grote sprekende insecten die wonderlijke, doch zeer menselijke karaktertrekken vertonen. In dit televisieprogramma speelt het verhaal zich letterlijk af in een schilderij.

Deze familievoorstelling is geschreven voor groot orkest en verteller. De componist gaf elk insect een eigen muziekthema en muziekinstrument(en). Edwin Rutten vertelt het verhaal 'samen met het orkest' en introduceert eerst alle insecten met hun thema's en instrumenten. Ook zijn de musici van het Nederlandse Radio Symfonie Orkest en de dirigent Ed Spanjaard regelmatig te zien, zodat jeugdige kijkers zich muzikaal goed kunnen inleven in dit klassieke muziekwerk.

ERIK'S WONDERBAARLIJKE REIS is een TV bewerking, gemaakt in opdracht van de TROS, van Willem Frederik Bon's instrumentale opera voor de jeugd, vrij naar het bekende boek van Godfried Bomans 'Erik of het klein insectenboek'.




TROS