Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 05 jan 2006


FME: Terugdringing regelgeving ook taak van provincie en gemeenten


Zoetermeer, 4 januari 2006 - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel Oost-Brabant heeft FME-voorzitter Jan Kamminga zijn waardering uitgesproken voor de pogingen van het kabinet om de overdaad aan wet- en regelgeving terug te dringen. FME is echter van mening dat het kabinetsbeleid geen succes kan worden als niet ook de provinciale- en gemeentelijke overheden hun rol daarin tot speerpunt van hun beleid maken.

De vermindering van de administratieve lastendruk staat volstrekt onvoldoende op de agenda van de regionale en lokale overheden. Drie belangrijke ontwikkelingen zijn nodig om het ondernemersklimaat in de regios, met name voor de industrie, te verbeteren. In de eerste plaats is het noodzakelijk de procedures in het kader van regelgeving en vergunningen drastisch te vereenvoudigen. Ten tweede dienen er geen regels te worden ingevoerd als dat niet echt noodzakelijk is. Maak bijvoorbeeld geen algemene provinciale of gemeentelijke regel naar aanleiding van een specifieke kwestie. Tenslotte dient de kwaliteit van de dienstverlening van de overheid aan ondernemingen sterk te worden verbeterd. Daarbij moet er gelet worden op de verhouding tussen het product van de dienstverlening en het prijskaartje wat daar aan hangt.

De FME-voorzitter heeft met genoegen vastgesteld dat de Kamers van Koophandel hun eigen procedures hebben vereenvoudigd. Nu naar aanleiding van de wetgeving de effectiviteit van de Kamers nog groter kan worden, heeft de Kamer van Koophandel recht van spreken. Voor hen is er een taak om, samen met regionale branche- en koepelorganisaties, de overheden voor te houden op welke wijze de bovengenoemde drie wensen kunnen worden gehonoreerd.

Kamminga is van mening dat in de komende jaren het vestigingsklimaat in provincies en gemeenten vooral zal worden bepaald door de wijze waarop met regelgeving en vergunningverlening zal worden omgegaan. De Rijksoverheid zou steun aan de regios en aan gemeenten mede afhankelijk moeten maken van hun medewerking om aan terugdringing van regelgeving mee te werken.

Vereniging FME-CWM, afdeling Communicatie, 079 - 353 12 19, info@fme.nl