Gemeente Harderwijk


Harderwijk stopt met alarmering via sms

De gemeente Harderwijk zet de alarmering bij calamiteiten per sms-bericht niet voort. Dit heeft het college besloten na evaluatie van het proefjaar. De verzending van de berichten op zich verliep goed, maar aan het alarmeringssysteem kleefden ook nadelen. Het college wacht de landelijke ontwikkelingen af.

De alarmering per sms was bedoeld als aanvulling op de sirenes. Circa 1700 mensen meldden zich voor deze service aan. Zij kregen iedere eerste maandag van de maand een testbericht. Een latere uitbreiding van de alarmeringsservice voor mensen met een vaste telefoon via een gesproken boodschap verliep niet naar wens. Zo'n 1000 mensen hadden zich hiervoor aangemeld. Dit deel van de proef werd stopgezet. Een van de nadelen van het Harderwijkse systeem was dat mensen zich (zij het kosteloos) moesten aanmelden. De landelijk proef maakt gebruik van `cell broadcasting'. Daarmee bereikt het bericht iedere mobiele telefoon binnen een bepaald gebied. Bovendien werkt dit systeem ook als het mobiele netwerk uitvalt.

De alternatieve of aanvullende alarmering is ook besproken binnen de Veiligheidsregio's in Gelderland. De eensluidende mening is dat vooral gekeken moet worden naar de landelijke ontwikkelingen op dit terrein. Om misverstanden en verwarring bij het publiek te voorkomen is landelijke uniformiteit van essentieel belang.