Den Haag, 5 januari 2006

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over ernstige onderbehandelingen van patiënten met een ouderdomsdiabetes (type 2)

1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel in de Telegraaf over de ernstige onderbehandelingen van patiënten met een ouderdomsdiabetes (type2)?

2.

Wat is uw mening hierover? Welke stappen gaat u ondernemen om deze patienten groep op een algemeen aanvaard niveau te laten behandelen?

3.

Herinnert u zich het rapport van het College voor Zorgverzekeringen herziening voorwaarden aanspraak cholesterolverlagende middelen in 2002 waarin onderbehandeling werd gesignaleerd? Zo ja, wat hebt u naar aanleiding van dit rapport ondernomen?

4.

Bent u van mening dat met de huidige inzichten er sprake is van een toegenomen onderbehandeling van patiënten met cardiovasculair risico en met name de subgroep van diabetes type 2 ten opzichte van de situatie in 2002? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

5.

Wat is uw mening over het therapeutische beleid dat huisartsen en specialisten bij de patientengroep met cardiovasculair risico toepassen en met name de diabetes met type 2 patiënten als de richtlijn van de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap), de conceptrichtlijn van de NHG (2006) en de literatuur over het toepassen van cholesterolverlagers zo eenduidig naar een grotere behandeling wijzen?

6.

Deelt u de mening dat artsen in elk geval voor deze patienten groep hun eigen richtlijnen op een onverantwoorde manier niet volgen? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om alsnog artsen volgens hun richtlijnen te laten werken? Ziet u hierin een rol voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg weggelegd?

7.

Hebt u kennisgenomen van de concept richtlijnen cardiovasculair Risicomanagement van het kennisinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en de NHG? Hebt u kennisgenomen van de financiële implicaties van de volgens deze richtlijnen gewenste behandelingen? Zo ja, wat is uw mening hierover?

8.

Bent u bereid een financieel overzicht te geven over de financiële implicaties die gemoeid zijn met het volgens deze richtlijnen gewenste behandelingsdoelen?

9.

Kunt u aangeven wat precies de rol en verantwoordelijkheid is van de zorgverzekeraar in het vergoeden van de juiste medicijnen voor diabetici?

1. De Telegraaf d.d. 4 januari 2006