Erasmus Universiteit Rotterdam

Pierre Pesch nieuwe bibliothecaris Rotterdamsch Leeskabinet

Drs. P.N.G. Pesch is per 1 februari 2005 benoemd tot bibliothecaris van het Rotterdamsch Leeskabinet. Hij volgt drs. J.W. de Jong op, die vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd het Leeskabinet gaat verlaten. Jaap de Jong bekleedde de functie sinds 1971.

Pierre Pesch (1953) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft een ruime ervaring opgebouwd in het bibliotheekwezen. Vele jaren was hij werkzaam in de UB Utrecht. Hij bekleedde er diverse functies, onder andere als hoofd centrale collecties en plaatsvervangend bibliothecaris. Als extern deskundige begeleidde hij onlangs de totstandkoming van het Collectieplan (2006-2009) voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Het Rotterdamsch Leekabinet dateert van 1859. In 1971 werd het laatste Leeskabinet van Nederland ondergebracht in de bibliotheek van de Nederlandse Economische Hogeschool, sinds 1973 Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast de vijftienhonderd leden maken vooral de studenten en medewerkers van de EUR gebruik van de uitleen. De collectie bevat zoân 237.500 banden, met name op het terrein van de geschiedenis, kunst, taal- en letterkunde, romans, gedichten en essays.

gewijzigd op 05 jan 2006 09:31