Gemeente Arnhem

Afvalinzameling opnieuw goed geregeld
De nieuwe contracten voor afvalinzameling en stadsreiniging in de gemeente Arnhem gaan op 1 april dit jaar in. ARA Holding NV, onderdeel van SITA en operend onder de naam SITA, zal ook de komende jaren de inzameling van het huishoudelijk afval verzorgen. De reiniging van kolken en riolen wordt uitgevoerd door Van de Velden Rioleringsbeheer. Het machinaal vegen van wegen en de gladheidbestrijding wordt straks gedaan door de aannemerscombinatie BTL Uitvoering BV en Van de Haargroep BV. De bedrijven ISS Landscaping Services BV en Vaarkamp BV zullen daarbij als onderaannemers optreden. Deze vier bedrijven verrichten nu al onderhoudswerkzaamheden in de Arnhemse wijken.

De aanbesteding was om meerdere redenen bijzonder. Zo ging het om een grote opdracht van ruim 5 miljoen Euro per jaar. Daarnaast was er in het bestek voor de aanbesteding opgenomen dat een groep ARA-medewerkers door de nieuwe contractant moest worden overgenomen. Deze besteksbepaling was het resultaat van een uitgebreide discussie in de gemeenteraad over het principe mens volgt werk. Aangezien ARA Holding NV de afvalinzameling heeft behouden hoeven slechts 14 medewerkers van werkgever te veranderen. Zij treden in dienst bij bovengenoemde aannemerscombinatie die het machinaal vegen en de gladheidbestrijding gaat verzorgen.

De aanbesteding is voor de gemeente zeer succesvol gebleken. De kosten van afvalinzameling en stadsreiniging voor de komende jaren zijn aanzienlijk gedaald. De overeenkomsten zijn aangegaan voor vier jaar, met een mogelijke verlenging tot maximaal zes jaar. De procedure is probleemloos verlopen, de langdurige contracten zijn een blijk van het belang dat de gemeente hecht aan een goede werkrelatie. De gemeente heeft er het volste vertrouwen in dat het hoge serviceniveau in Arnhem behouden blijft.

Omdat de nieuwe overeenkomsten pas per 1 april van kracht worden blijft de Afvalwijzer 2005 geldig tot 1 april 2006. Bestaande ophaalroutes en vaste ophaaldagen blijven gelijk. Alle bewoners van Arnhem zijn hierover met een brief geïnformeerd. De SITA-servicelijn (026-4460490) blijft bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08 tot 17 uur.


- 4 januari 2006 -