Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Beweegambassadeur wil ouderen activeren

4 januari 2006

door Seije Slager

Nico Cok (66) vindt dat ouderen te weinig bewegen. Hij werd daarom ambassadeur van de Nationale Beweegambassade.
Cok woont aan de rand van Culemborg. Binnen een paar minuten fiets je door de weilanden, langs molens en knotwilgen, die er prachtig uitzien in het januari-licht. Je zou verwachten dat iedereen hier zijn vrije tijd besteedt aan het maken van lange tochten door de natuur.

Maar de werkelijkheid is anders, vertelt Cok. Ik merk dat ouderen veel minder bewegen dan vroeger. De dokter vertelt dat ze een ouderdomskwaaltje hebben, en ze nemen hun slijtage gewoon voor lief. Ze nemen voor lief dat de supermarkt vol ligt met ongezond eten en stoppen zich helemaal vol. En vervolgens krijgen ze suikerziekte of reuma.

Mensen zijn geneigd om, als ze eenmaal minder kunnen, ook minder te gaan bewegen. Zo komen ze in een negatieve spiraal, terwijl de beste remedie vaak juist beweging is.

Cok kan het weten. Als elfjarig jongetje lag hij een half jaar op bed, met de Engelse ziekte. De dokter vertelde dat ik nooit meer zou kunnen sporten. Dat pessimisme bleek voorbarig: Cok herrees uit het bed en werd zelfs sportleraar. Op zijn 42ste ging hij door zijn rug en moest hij weer maanden plat. Nadat hij weer was opgekrabbeld begon hij te trainen voor marathons; hij heeft onder andere die van Berlijn gelopen.

Een paar jaar geleden werd zijn veerkracht opnieuw op de proef gesteld: zijn knie raakte bij een kijkoperatie geïnfecteerd met een ziekenhuisbacterie. Ook hiervan herstelde hij. Marathons moet ik niet meer willen lopen. Maar ik wandel veel, en mijn conditie is weer helemaal op peil.

Na zijn pensionering begon hij een eigen praktijk. Hij verstrekt adviezen over gezondheid, voeding en beweging. Ook helpt hij sporters met het opstellen van trainingsschema's. Dat maakt Cok tot een buitengewoon geschikte kandidaat om als 'beweegambassadeur' zijn leeftijdsgenoten bewust te maken van hun gedrag. Als beweegambassadeur ga je niet actief de markt op om mensen aan te sporen, vertelt Cok. Ik zou wel willen hoor, maar dan moet je ook echt iets aan kunnen bieden, en daar heb ik het budget niet voor. Wel is hij het aanspreekpunt voor organisaties die een programma willen starten. Ouderenbonden en bedrijven kunnen bij mij terecht voor advies en begeleiding.

Cok werkt er graag aan mee, al blijft hij realistisch. Afgelopen jaar waren er veel beweegweken voor senioren. Leuk hoor, maar wat komt er na zo'n week?
Niet altijd veel, beantwoordt hij zijn eigen vraag. Er is volgens hem veel goede wil, maar weinig kennis. Sportverenigingen zijn vaak gericht op prestaties, niet op het geven van trainingen om ouderen gezond te houden.

Bovendien wordt bij veel gemeentes nog niet voldoende nagedacht over hoe je de groep van 55- tot 64-jarigen bereikt, vindt Cok. Die mensen zijn nog niet georganiseerd in ouderenbonden, werken vaak overdag en hebben dus alleen 's avonds tijd. Maar veel gymzalen zijn 's avonds dicht, of worden gebruikt door sportverenigingen. Dat kan dus slimmer.

Beweegtips voor 55-plussers van Nico Cok:

Laat de halters links liggen: Train niet te veel op spierkracht. Je hoeft op je oude dag niet meer te kogelstoten, het gaat erom dat je nog met je kleinkinderen op skivakantie kunt. Dus kun je het beste met duurtraining, bijvoorbeeld fietsen, aan je conditie werken. Dan breng je je hart en je bloedcirculatie op peil.

Train liever lang dan vaak:
Volgens de officiële richtlijn kun je het beste vijf keer per week dertig minuten bewegen. Maar ik zou adviseren om bijvoorbeeld drie keer anderhalf uur te trainen. Pas na drie kwartier begint je lichaam namelijk vet te verbranden. En het is ook prima om een dagje te herstellen van zo'n inspanning.

Draag goed schoeisel:
Soms wordt gedacht dat joggen slecht is voor je gewrichten. Dat is een fabeltje, als je maar de juiste schoenen draagt, met een goede inlegzool die schokken absorbeert. Langdurige inspanning is zelfs erg goed voor je botten, dan smeer je ze als het ware, en worden ze niet poreus.

De Nationale Beweegambassade is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Volgens woordvoerder Jaap de Graaf is het een poging om de lastig benaderbare groep 55- tot 64-jarigen te bereiken: Die mensen zijn niet op één plek verzameld en worden dus niet goed bediend. Onze ambassadeurs zijn fitte 55-plussers. We hebben er nu achttien. Zij fungeren als aanjager en verspreiden kennis over gezondheid en lichaamsbeweging. Een ander initiatief is het GALM-project, waarmee veel gemeenten begonnen zijn. Senioren worden persoonlijk aangeschreven en uitgenodigd voor een fitheidstest. Ze kunnen een trainingsprogramma op maat volgen.

www.beweegambassade.nl