Gemeente Almere


Persbericht dd 5 januari 2005: Meest ondernemende bedrijf 2005

Yakult europe b.v. meest ondernemende bedrijf in 2005

Yakult Europe B.V., gevestigd aan de Schutsluisweg 1 op bedrijventerrein De Vaart, is vanmiddag uitgeroepen tot het Meest ondernemende bedrijf van Almere in 2005. De wethouder Economische Zaken, de heer Douwe Halbesma, heeft de bijbehorende wisseltrofee tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Bedrijfskring Almere uitgereikt aan de Managing Director de heer H. Suzuki.

Sinds 1986 wordt ieder jaar door de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) en de Gemeente Almere een kandidaat voorgedragen die in aanmerking komt voor Meest ondernemende bedrijf. Ook dit jaar waren zij unaniem in hun keuze voor Yakult.

Bij de nominatie van bedrijven gelden bepaalde criteria. Zo wordt bijvoorbeeld gelet op een succesvolle introductie van een nieuw product of toepassing, een grote energiebesparing, een gewaagde projectontwikkeling, bijzondere groeicijfers etc. De redenen dat de keuze dit jaar op Yakult is gevallen, zijn o.a. een sterke groei, uitbreiding naar 4 productielijnen en een essentiële energiebesparing. Verder toont het bedrijf een grote maatschappelijke betrokkenheid.

Groei
Yakult Europe B.V. is het Europese hoofdkantoor van Yakult. Sinds 1994 wordt in Almere de gezonde melkdrank Yakult geproduceerd voor Nederland en andere Europese landen. Yakult Europe B.V. is een dochteronderneming van het Japanse Yakult Honsha Co. Ltd.

In 1994 werd gestart met de productie van 720.000 flesjes per week, in 1996 werd dat 3,6 miljoen en momenteel heeft Yakult een capaciteit van ruim 7,5 miljoen flesjes per week. Met de huidige uitbreiding zal de productie verhoogd worden naar 10 miljoen flesjes per week. De nieuwe productielijn moet in maart 2006 volledig operationeel zijn.

Energiebesparing
Men bespaart energie door het gebruik van een warmtewisselaar voor het opwarmen en afkoelen van het product en het bedrijf is bovendien ISO 14000 gecertificeerd. Met dit milieumanagementsysteem realiseert men in het proces continue verbeteringen op het gebied van milieubesparing.

Maatschappelijke betrokkenheid
Yakult onderneemt op basis van de filosofie Working on a healthy society, ofwel werken aan een gezonde samenleving. Naast bijdrage aan de fysieke gezondheid door het aanbieden van gezonde producten, wil het bedrijf ook bijdragen aan de mentale en sociale gezondheid door sponsoring en educatieve programmas. Yakult is bijvoorbeeld al bijna 13 jaar hoofdsponsor van het Nederlands Philharmonisch Orkest en ondersteunt in Duitsland de Kinderopera van Keulen. In Nederland biedt Yakult lesprogrammas aan op scholen (groep 6/7/8) en de door Yakult georganiseerde workshops Zingen en muziek maken zijn al vanaf 2000 een welkome afwisseling voor veel kleine patiëntjes in ziekenhuizen. In 2005 heeft Yakult in Almere bijgedragen aan het WK Honkbal en de Japanse culturele week.

Yakult is een open bedrijf, jaarlijks komen duizenden mensen naar de Almeerse fabriek voor een rondleiding en presentatie. Er werken ruim 120 mensen, en dit zal groeien naar circa 140 de komende paar jaar met de uitbreiding van de productiecapaciteit.

Geschiedenis
In 1935 ontwikkelde de wetenschapper Dr. Shirota het eerste flesje Yakult in Japan. Inmiddels vind je Yakult in 27 landen en worden wereldwijd per dag gemiddeld 25 miljoen flesjes gedronken.