Vereniging VNO-NCW

Bedrijven: private aanbieders betrekken bij het mbo levert winst op

05 januari 2006 - De overheid moet stimuleren dat scholen voor middelbaar beroepsonderwijs nauwer samenwerken met bedrijven en particuliere opleidingsinstituten. Uit onderzoek blijkt dat als het initiatief tot samenwerking komt van de bedrijven de ontwikkelingen in de beroepspraktijk sneller worden vertaald naar het onderwijs. Doelmatigheid en kwaliteit van het MBO nemen toe.

Het onderzoek 'Ander Onderwijs' van de werkgeversorganisaties VNO-NCW, FME-CWM, NVZ en belangenorganisatie van private opleidingsinstituten PAEPON, is vandaag aangeboden aan staatssecretaris Rutte van onderwijs.

Zij pleiten voor een meer 'open bestel', waarin onderwijs ook plaatsvindt op de werkvloer, met voor de organisaties als consequentie dat die bedrijven (en andere particuliere onderwijsinstituten) aanspraak kunnen maken op overheidsgeld. In totaal zijn 16 projecten onderzocht, waarin sprake is van 'niet vrijblijvende publiek-private samenwerking'. Het gaat om bedrijfsscholen, stagetrajecten, ingehuurde externe docenten en complete outsorcing.

In deze projecten buiten de traditionele schoolomgeving is sprake van een betere aansluiting op de praktijk, een betere afstemming tussen vraag en aanbod, een hogere uitstroom mét diploma, grotere kennisuitwisseling tussen docenten en betrokkenen uit bedrijven en beter gebruik van onderwijsvoorzieningen en faciliteiten in bedrijven. Het onderwijsaanbod is gevarieerder. Bovendien steekt het bedrijfsleven er geld in en dat kan bij verdere, intensievere samenwerking oplopen

VNO-NCW bepleit experimenten waarbij private aanbieders de regie kunnen voeren over de overheidsmiddelen. Dit zal leiden tot een nog inniger samenwerking en een betere kwaliteit.

In samenwerking met: FME-CWM, NVZ en belangenorganisatie van private opleidingsinstituten PAEPON

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77