Gemeente Cromstrijen


05-01-2006

Kleine verstoring tijdens nieuwjaarstoespraak
burgemeester Kraaijveld

Het leek erop dat de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Kraaijveld werd verstoord door een 'bescheiden' actie van onfatsoenlijk gedrag. Het voorval was in scène gezet door de werkgroep Waarden en normen. Met deze actie vroeg de Cromstrijense politiek aandacht voor de discussie normen en waarden. Door middel van een eenvoudige en duidelijke enquête wil de werkgroep in de gemeente inventariseren wat de grootste ergernissen en knelpunten zijn op het gebied van gedrag in de openbare ruimte binnen de gemeente. U ontvangt het enquêteformulier eind februari in uw brievenbus. Ook bedankte de burgemeester de vrijwilligers voor hun enorme inzet in het afgelopen jaar.

Hieronder vindt u de complete nieuwjaarstoespraak van burgemeester Kraaijveld.

Toespraak burgemeester D. Kraaijveld tijdens de nieuwjaarsreceptie op dinsdag 3 januari 2006 in het gemeentehuis van Cromstrijen

Graag heet ik U allen van harte welkom hier in het huis van onze gemeenschap Cromstrijen. Heel plezierig is het naast vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, inwoners van onze kernen en het buitengebied te mogen ontmoeten. Ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties heet ik bijzonder welkom evenals raadsleden en wethouders.

Naast een hartelijk welkom, wil ik U mede namens mijn echtgenote eveneens een heel goed en vooral gezond 2006 toewensen. Een jaar, dat wij in gezondheid mogen doorbrengen is voor ieder een goed jaar, dat roept op zich geen misverstanden op. Wat de één echter een goed jaar noemt, kan voor de ander een heel andere betekenis hebben. Ik wil daar zo dadelijk op terug komen.

Als vertegenwoordiger van de Kroon in Uw midden spreek ik de wens uit, dat onze Koningin vooral gezondheid en wijsheid mag ontvangen om haar rol temidden van ons volk te kunnen vervullen en zo Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima nog een poosje de tijd gunt om zich bezig te houden met hun nog jonge gezinnetje en zich voor kunnen bereiden op het koningschap. Dat zij daar gestalte aan geven moet aan de oplettende bezoeker, die wel eens in de raadzaal komt niet ontgaan zijn. Onder het toeziend oog van uiteraard onze Vorstin maar ook van Willem-Alexander en Maxima worden de vergaderingen van de raad van onze gemeente gehouden. Daar is iets bijzonders mee aan de hand en daarom nodig ik de heer Van Bellen uit naar voren te komen en geef ik hem het woord:

(de heer Van Bellen van Van Bellen Art biedt schilderij van schilder Kerrebijn aan)

Graag wil ik dit geschenk van U als vertegenwoordiger van Van Bellen Art in dank aanvaarden namens het gemeentebestuur en de gemeenschap van Cromstrijen. U begrijpt, dat wij zeer dankbaar zijn voor deze geste. Wij hebben het zeer gewaardeerd, dat U bereid was met dit schilderij van Maxima en Willem-Alexander onze raadszaal te verfraaien. Ik wees al eerder op de ontstane symboliek tussen Vorstin, Kroonprinses en Kroonprins enerzijds en ons werk als raad anderzijds. Ik weet haast zeker dat een aantal onder U zich afvraagt waar dit Cromstrijens bedrijf toch te vinden is. Ik zal U snel uit de droom helpen, namelijk op het bedrijventerrein "De Peemeet", direct achter "Boender en Maasdam". Ga er rustig heen. U wordt vriendelijk ontvangen en ... U zult Uw ogen uitkijken. Als U iets niet op deze plek verwacht, dan is het dit prachtige bedrijf.

Het muzikale deel van deze avond verzorgen twee studenten van het conservatorium in Rotterdam. Ik ben hen zeer erkentelijk dat zij voor ons willen spelen vanavond.

Kort wil ik stil staan bij het afgelopen jaar. Ik zal U niet vermoeien met velerlei zaken, die ons bezighielden. Slechts enkele noem ik er. De plannen rondom de "Rehobothlocatie" leidden tot fel verzet enerzijds en anderzijds een dringende roep om ongewijzigd tot realisatie te komen. Van harte hoop ik, dat dit zorgcomplex in goed overleg met belanghebbenden spoedig gerealiseerd zal worden. Ik spreek ook de stellige verwachting uit dat het plan in een grote behoefte zal voorzien!

De realisatieovereenkomst van het "Centrumplan Klaaswaal" ligt voor ondertekening gereed. Dat houdt in bouwen voor de zomervakantie. Dit moet een opluchting betekenen voor senioren en starters.

De bezetting van onze vrijwillige brandweer in de dagsituatie baart ons zorgen. Daarom namen wij samen (brandweer en bestuur) een moeilijke maar o zo nodige beslissing: de twee korpsen gaan samen op één locatie verder in combinatie met het onderkomen van de buitendienst. Na een moeizame speurtocht hebben wij op de valreep een geschikte locatie kunnen vinden en de eigenaar bereid gevonden de beoogde gronden aan ons te verkopen.

Financieel gaat het met ons als gemeente de goede kant op. Mede dankzij een rechte rug van raad en college van B&W boekten wij dit resultaat. Dat stelde overigens B&W met instemming van de raad in staat in schrijnende situaties bij een aantal van onze inwoners iets van de materiële pijn weg te nemen.

Een gemeentelijke herindeling voorkwamen wij ternauwernood. De bevolking wilde dat niet, maar ... zij sprak zich uit over intensieve, niet vrijblijvende samenwerking. Het gaat de goede kant uit, meer en meer wordt er samengewerkt. De Commissie Hoeksche Waard moet tot een succes gemaakt worden. Te vaak werd door de onderscheiden gemeenten te veel naar binnen gekeken, men was te veel met zichzelf bezig. Ik ga er vanuit dat er sprake is van een nieuw elan. Het gaat om het belang van de inwoners van de Hoeksche Waard en dat is dus ook goed voor Uw gemeente.

Een eerste vereiste daarbij is, dat de bestuurders het onderling goed met elkaar kunnen vinden, bestuurders met een hoog "Ronald Bandell"-gehalte. De koppen bij elkaar steken! Elkaar iets gunnen. Goede plannen ook als goed benoemen, ook als dat niet jouw plan is! Maak van de CHW ook een denktank, dan worden er initiatieven geboren en voelen alle gemeentebesturen zich erbij betrokken. Participatie van ondernemers en maatschappelijk middenveld brengt het geheel tot een succes! Er moet een andere bril opgezet worden, er moet geleerd worden buiten de huidige bestuurlijke grenzen te denken, zeker gelet op complexe ruimtelijke ordeningsopgaven. Het met jezelf bezig zijn op een eiland zit ons in het bloed, maar het is absoluut uit de tijd!

Veel zou er te zeggen zijn over zeer ingrijpende gebeurtenissen in 2005. Ik laat dat rusten. Ik hoop van harte, dat wij niet te snel vergeten. Helaas denken wij zo vaak alleen maar aan ons zelf. Ten principale is dat een arm leven. Ontdek het zelf, geef ... en je ontvangt terug. Daarom heb ik er behoefte aan ook de vrijwilligers in onze gemeenschap te noemen. Wat zou er overblijven van tal van verenigingen als die onmisbare schakel wegviel. Het lijkt wel aardig om een bedrag in euro's te geven. Ook dat is nodig, maar eigenlijk kom je er dan gemakkelijk van af. Tijd en aandacht zijn oneindig veel meer. Heel wat verenigingsbestuurders maken zich ernstige zorgen en de maatschappelijke rekening zal hoog zijn als dit dreigende gevaar niet tijdig wordt gekeerd. Wij hechten dan ook veel waarde aan de inzet van onze vrijwilligers. Jullie brengen mensen bij elkaar. Mensen moeten naar elkaar willen luisteren, willen samenwerken. Namens het gemeentebestuur wil ik publiekelijk onze dank uitspreken voor alles wat jullie doen!

Het nieuwe jaar staat in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Op 7 maart is het zo ver! Naast de oproep om toch vooral te gaan stemmen en U weet het, voor het eerst kunt U in elk stembureau binnen de gemeente Cromstrijen Uw stem uitbrengen, wil ik de aandacht van de politieke partijen vestigen op het volgende:

Vindt U het niet merkwaardig, dat een burgemeester op zijn of haar geschiktheid wordt onderzocht en bevraagd en dat er een antecedentenonderzoek plaatsvindt en dat de wethouder vanuit de raad of van buiten, voorgedragen door de eigen partij of door een andere, gewoon geïnstalleerd wordt zonder het stellen van één vraag met betrekking tot geschiktheid, het kunnen of willen voldoen aan wettelijke benoembaarheidseisen en dergelijke? In 's Hertogenbosch losten ze dat op door het instellen van een onderzoekscommissie, bestaande uit twee raadsleden vanuit de oppositie en twee vanuit de coalitie. Na de burgemeester gehoord te hebben, wordt een advies aan de raad uitgebracht. Misschien wat voor Cromstrijen, dan heeft U in elk geval een les getrokken uit gebeurtenissen in het verleden!

Daarnaast vraag ik Uw aandacht voor de discussie rondom waarden en normen. Ik, maar ik neem aan ook U, stoort zich aan onfatsoenlijk gedrag. Gedrag dat niet door de beugel kan. Dan heb ik het nog niet eens over overlastsituaties, agressief gedrag en vandalisme in onze gemeente, want ook wij hebben hiermee te maken! De Cromstrijense politiek vraagt Uw aandacht voor de discussie "Normen en waarden". Een speciaal gevormde werkgroep uit de raad is aan de slag gegaan met het opzetten van een dergelijke discussie. Door middel van een eenvoudige en duidelijke enquête wil de werkgroep in onze gemeenschap inventariseren wat de grootste ergernissen en knelpunten zijn op het gebied van gedrag in de openbare ruimte binnen onze gemeente. Ik wil dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om de voorzitter van de werkgroep "Normen en waarden" naar voren te roepen om hem het eerste enquêteformulier te overhandigen.

Wij vragen onze inwoners het enquêteformulier in te vullen, zodat wij ook hun mening hierover te horen krijgen. De uitkomsten presenteert de werkgroep na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 aan de nieuwe gemeenteraad.

Naast dit onderwerp vraag ik tenslotte aandacht voor de piketpaaltjes, die de huidige raad geslagen heeft met betrekking tot 'De Verdieping' van de ontwikkelingsvisie met als speerpunt Numansdorp, nautisch centrum aan de zuidrand van de Hoeksche Waard, met andere woorden de ontwikkeling in de komende jaren van een deel van de Torensteepolder en de Molenpolder en waaraan de nieuwe raad verder gestalte moet geven, opdat er een kwaliteitsslag gemaakt kan worden, waarvan brede lagen van onze bevolking in allerlei opzichten de vruchten kan plukken en waarvan onze middenstand een enorme impuls krijgt. Dat moet eensgezind onze eerste prioriteit zijn. Dat zal een forse inzet vragen van raad en ambtenaren, maar het is niet alleen hun zaak. Allerlei groeperingen, ik noem onder andere ICC, maar ook de werkgroep Numansdorp aan het Hollands Diep en de Klankbordgroep kunnen meewerken en denken aan deze krachttoer, want dat is het! Dan begrijpt U ook, waarom U in de krant leest dat deze opdracht onze eerste aandacht vraagt en heeft en tot een goed einde moet worden gebracht. Ik zei al, dat er sprake zal zijn van een krachttoer, het zal ook de nodige tijd vragen, maar ik verwacht toch met eigen ogen deze ingrijpende, maar prachtige ontwikkelingen ter zijne tijd te mogen zien. Een beetje jaloers ben ik wel op mijn opvolger, die met de raad en de wethouders daar gestalte aan mag geven. Maar ik troost mij, dat ik met de ambtenaren, de wethouders, de raadsleden en maatschappelijke groeperingen aan de wieg mag staan van deze metamorfose. En als U het nog niet wist, daar ben ik hartstikke trots op.

Ik wens U een genoeglijke avond en voor straks wel thuis !!!!