Gemeente Dordrecht

Gezamenlijk persbericht van de gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Dordrecht

Zes gemeenten bundelen krachten in Intergemeentelijke Sociale Dienst

De zes gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Dordrecht bundelen hun krachten in één sociale dienst die vanaf 1 januari 2007 operationeel is.
De gemeenteraden van Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht besloten in oktober 2005 een gezamenlijke sociale dienst op te richten.
De gemeenteraden van Sliedrecht (vergaderde 12 december 2005), Alblasserdam (vergaderde 15 december 2005) en Hendrik-Ido-Ambacht (vergaderde 3 januari 2006) zullen nu ook toetreden tot deze intergemeentelijke sociale dienst (ISD).

Wethouder T.A. Stoop van Hendrik-Ido-Ambacht, is verheugd over de instemming van de zes raden met de vorming van de ISD. "Met deze intergemeentelijke sociale dienst kunnen we hetzelfde of zelfs nog een hoger niveau van dienstverlening bieden aan onze klanten. Met de nieuwe organisatie kunnen we een grotere vuist maken op het gebied van toeleiding naar werk. Daarnaast is het een belangrijke stap in de voortgaande samenwerking tussen de zes Drechtsteden: er wordt op een positieve constructieve manier gekeken naar wat we samen beter kunnen doen".

Meerwaarde
Door de krachtenbundeling staat de ISD sterker in de ketensamenwerking (zoals met CWI en UWV). Ook kan de nieuwe organisatie nog beter werken aan een voortdurend goede dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan snelle doorlooptijden, of een breed aanbod van voorzieningen, zoals reïntegratie- trajecten.
De ISD levert de zes gemeenten een kostenbesparing op. Op de gelden voor cliënten wordt uiteraard niet bezuinigd, maar de uitvoeringskosten zullen aanzienlijk dalen. Uitgangspunt van de zes gemeenten is het harmoniseren van het armoedebeleid. Aan de individuele gemeenten wordt de mogelijkheid geboden om voor aanvullende maatregelen te kiezen. Dit wordt nader onderzocht.

Plaatselijk loket
Klanten uit Alblasserdam, Sliedrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht kunnen vanaf 1 januari 2007 naar hun plaatselijke zorgloket voor informatie over- en het inleveren van aanvragen bijzondere bijstand, kinderopvang, schuldhulpverlening en WVG-voorzieningen. Voor alle WWB-zaken komen ze naar de Werkboulevard in Dordrecht. Dat waren de meeste klanten al gewend, daar zit immers ook het regionaal werkende CWI. Of een klant nu belt uit Alblasserdam, het spreekuur bezoekt in Dordrecht, een e-mail stuurt vanuit Hendrik-Ido-Ambacht of een afspraak maakt in het loket in Papendrecht: de ISD zal de (aan)vraag tijdig en professioneel behandelen.

Eén van de grootste
De ISD valt onder aansturing en toezicht van de (nog op te richten) Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. De nieuwe organisatie wordt gehuisvest in de Werkboulevard in Dordrecht. Met zo'n 285 medewerkers, zo'n 6.800 WWB-klanten en 7.000 Zorgklanten, in een gebied met ruim 260.000 inwoners, wordt de organisatie één van de grootste intergemeentelijke sociale diensten van Nederland.