Gemeente Wageningen

Wageningen maakt in 2006 het kopen van woningen voor starters makkelijker

Het college van B&W wil het kopen van een woning voor starters, die problemen ondervinden op de woningmarkt, makkelijker maken door het bieden van een starterslening.

Door de hoge koopprijzen zijn er vaak problemen voor een grote groep starters om hun hypotheek rond te krijgen. Om koopwoningen toch bereikbaar te maken voor deze groep zou een starterslening uitkomst kunnen bieden. De hoogte van deze starterslening bedraagt maximaal EUR30.000-. Deze lening wordt verstrekt door de gemeente. De uitvoering ligt bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeente (SVN). Het jaar 2006 is een startjaar, waarvoor een beperkt budget beschikbaar is.

Wat is een starterslening?
Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat de koper maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De starterslening heeft een marktconforme rente en aflossing. Over de eerste drie jaren hoeft de koper geen rente en aflossing te betalen. Bovendien is het mogelijk om in de daarop volgende jaren de rente en de aflossing af te stemmen op draagkracht. Het is wel de bedoeling dat iedereen die gebruik maakt van een starterslening op termijn de woonlasten voor eigen rekening neemt. De beoordeling wanneer de koper zonder starterslening de woonlasten kan betalen is ná het 3e, 6e , 10e of 15e jaar. De starterslening heeft een looptijd van 30 jaar en bedraagt maximaal EUR 30.000,-. De lening is altijd bedoeld als tweede lening voor de aankoop van een koopwoning! De maximale koopprijsgrens en de daarbij komende kosten van de aan te kopen woning mag niet hoger zijn dan EUR 190.000,-.

Wie kan er in aanmerking komen voor een starterslening? De starterslening is uitsluitend bedoeld voor startende kopers op de huizenmarkt die problemen ondervinden bij het kopen van een eerste woning door de hoge koopprijzen. Bijvoorbeeld kopers die van een huurwoning naar een koopwoning doorstromen. Het college wil op deze wijze een impuls gegeven aan de doorstroming van de woningmarkt. Ook mensen die voor het eerst zelfstandig gaan wonen (bijvoorbeeld vanuit de ouderlijke woning) kunnen een beroep doen op de starterslening. De gemeente Wageningen stelt de starterslening niet beschikbaar voor de aankoop van recreatiewoningen en zogenaamde tweede woningen.

In de vergadering van 13 februari 2006 neemt de gemeenteraad een besluit over de starterslening. Als de raad met dit voorstel instemt, kunnen starters naar verwachting medio maart een aanvraag voor een starterslening indienen.