Erasmus Universiteit Rotterdam

Studenten Erasmus Universiteit wereldkampioen debatteren

Lars Duursma en Sharon Kroes zijn wereldkampioen debatteren geworden in de categorie 'Engels als Tweede Taal'. Nooit eerder werd een Nederlands team beste van de wereld. Het tweetal vertegenwoordigde in Dublin de Erasmus Universiteit op het prestigieuze WK debatteren voor universiteiten. Eerder werden Duursma en Kroes al Europees Kampioen in dezelfde categorie.

De Nederlandse overwinning kreeg extra glans door de goede prestaties van de Amsterdammers Daniel Schut en Julien Spliet, die ook tot de vier finaleteams behoorden. Het WK debatteren voor universiteiten is de grootste debatcompetitie ter wereld, met ditmaal ruim 320 teams van 161 universiteiten uit 28 verschillende landen. Het jaarlijkse evenement vond van 27 december tot 4 januari plaats in Dublin.

Tijdens het toernooi kregen deelnemers vijftien minuten vóór aanvang van het debat een stelling te horen en hun positie (voor of tegen), waarna zij speeches gaven van zeven minuten. De onderwerpen op het toernooi varieerden van het al dan niet doceren van intelligent design op middelbare scholen tot hervorming van de VN Veiligheidsraad en het gebruik van kernenergie. In de finale stond de Europese problematiek rond vergrijzing en teruglopende geboortecijfers centraal.

Sharon Kroes (20) is onder meer bekend van het populaire televisieprogramma Het Lagerhuis, waar hij jarenlang vast panellid was. Lars Duursma (23) is tweevoudig Nederlands kampioen debatteren. Beiden zijn student (International) Business Administration. Een jaar geleden richtten zij het bedrijf Debatrix op, dat onder meer debattrainingen verzorgt. De deelname aan het kampioenschap is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de Erasmus Universiteit Rotterdam en RSM Erasmus University.

gewijzigd op 05 jan 2006 11:36