Ingezonden persbericht


--- Persbericht Bont voor Dieren ---

EU-burgers uiten zorgen over welzijn van pelsdieren

Amsterdam, 5 januari 2006 ­ Europese burgers vinden het welzijn en de bescherming van pelsdieren in Europa slecht. Zo luiden de resultaten van een omvangrijke internetraadpleging die de Europese Commissie heeft uitgevoerd als onderdeel van haar communautair actieplan voor het welzijn en de bescherming van landbouwhuisdieren. Bij deze raadpleging vond maar liefst 72,2% van de 44.514 respondenten dat het met het niveau van welzijn en de bescherming van pelsdieren in Europa zeer slecht (58,4%) of slecht (13,8%) gesteld is. Op de vraag of meer moet worden gedaan om het huidige niveau van het welzijn en de bescherming van pelsdieren te verbeteren, antwoordde 71,4% van de respondenten hardop met 'ja, zeker' en 11% met ' ja, waarschijnlijk'.

Dit is in lijn met de trend dat een groeiend aantal EU-lidstaten maatregelen neemt om de pelsdierfokkerij te verbieden of sterk te ontmoedigen met strenge welzijnswetgeving. Nederland heeft in 1995 en 1997 het voortouw genomen door de vossenfokkerij en chinchillafokkerij op welzijnsgronden te verbieden. Ook een nertsenfokverbod was in zicht totdat het dieronvriendelijke kabinet-Balkenende I dit van tafel veegde. Daarmee verloor Nederland de positie van gidsland en namen andere landen de leiding over. In 2000 is de pelsdierfokkerij algeheel verboden in het Verenigd Koninkrijk. In zowel Oostenrijk als een aantal deelstaten van Duitsland werd de bontindustrie wettelijk aan banden gelegd.

In andere EU-landen als Italië en Zweden worden binnenkort de welzijnseisen voor het houden van nertsen zo hoog opgeschroefd, dat het niet meer rendabel zal zijn om de dieren voor bont te fokken.

De 3,5 miljoen nertsen die ons land worden gefokt brengen hun korte levens echter nog steeds door in krappe draadgazen kooien van 85 x 45 x 30 cm met hooguit een platform of cilinder als kooiverrijking. Bont voor Dieren meent dat geen enkele welzijnsaantasting aanvaardbaar is gezien het doel waarvoor pelsdieren worden gehouden. Zij blijft zich inzetten om een nertsenfokverbod in Nederland te bewerkstelligen.

NIET TER PUBLICATIE:

Noot voor de pers
Bont voor Dieren beschikt over recente filmbeelden van nertsen die worden vergast op een nertsenfokkerij in Ierland. Deze beelden roepen veel vragen op over de manier waarop pelsdieren in Europa worden gehouden en gedood.

Meer informatie
Drs. Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren
020 - 676 6600
06 - 49 77 5859
c.linssen@bontvoordieren.nl

--