Ingezonden persbericht


Persbericht
5 januari 2006

Mededeling NS
Vervoersconcessie en vervoersplan 2005 worden volledig ondersteund.

Sommige streefcijfers `zeer ambitieus', niet bij voorbaat `onhaalbaar'.

In de berichtgeving in enkele media over de punctualiteit van het treinverkeer herkent NS zich niet in de weergave over de waarde van het vervoerplan 2005 en de streefcijfers die daarin zijn opgenomen. Om misverstanden te voorkomen herhaalt NS dat sommige streefcijfers in het vervoerplan 2005 `zeer ambiteus' waren en neemt het afstand van de suggestie dat deze bij voorbaat `onhaalbaar' waren.

In februari 2005 presenteerde NS de resultaten over 2004. Op alle fronten was de dienstverlening verbeterd. Zo steeg het aantal treinen dat binnen drie minuten op tijd rijdt van 83,1% naar 86,0%. President-directeur Veenman heeft toen gemeld dat het niet realistisch was om te verwachten dat deze sterke stijging in de punctualiteit zich in 2005 en de jaren er na zou herhalen. Door de grote hoeveelheid noodzakelijk onderhoud aan het spoor zou het al veel moeite kosten om de punctualiteit op peil te houden.

In april hebben NS en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat , de vervoersconcessie getekend. Later is ook het bijbehorende vervoerplan 2005 overeengekomen.

In het vervoerplan 2005 is voor de punctualiteit als richtwaarde 86,5% (op 3 minuten basis) opgenomen. NS heeft toen aangegeven dat dit een zeer ambitieus streefcijfer is mede gelet op de hoeveelheid onderhoud. De inzet van NS was en is er op gericht geweest om deze verbetering voor de reizigers te halen! Daarom heeft NS deze richtwaarde ook op zich genomen.

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers 2005 in augustus heeft NS zijn zorgen uitgesproken over het behalen van enkele operationele doelstellingen.

Door in- en externe factoren is de punctualiteit in 2005 uitgekomen op 84,7% (door afrondingsverschillen is ook het cijfer 84,8% genoemd).

Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

---- --