Ingezonden persbericht


persinformatie

Gezamenlijke bloemenveilingen behalen 4,3% hogere omzet in 2005

De gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland hebben in 2005 een omzet behaald van 3,8 miljard euro. Dit is een stijging van 4,3% ten opzichte van 2004. Zowel in 2004 als in 2003 werd slechts een verhoging van de omzet van 0,6% genoteerd. De stijging van 4,3% dit jaar mag dan ook als een positieve ontwikkeling worden beschouwd. Het aantal verhandelde producten via de veilingen daalde met 0,7% tot ruim 13 miljard stuks. De gemiddelde prijs voor die producten steeg met 1 cent naar 29 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Opvallend was het afgelopen jaar dat de aanvoer in alle drie de productgroepen afnam. Voor snijbloemen en kamerplanten ging het om minder dan één procent. De daling van de aanvoer bij tuinplanten bedroeg 3,5%. De mindere aanvoer van snijbloemen werd veroorzaakt door een afname van de aanvoer van producten van Nederlandse bodem. De importaanvoer nam 2,0% toe. De gemiddelde prijs die voor importproducten werd betaald bleef onveranderd. Het Nederlands product werd beter betaald. De aanvoerdaling van kamerplanten is voor een groot deel te verklaren door de sterke afname van goedkopere Hedera planten die via de veiling van eigenaar verwisselden. De daling van de aanvoer bij tuinplanten werd voornamelijk veroorzaakt door de matige prijzen van de voorgaande jaren. Hierdoor waren telers wat voorzichtiger met aanvoeren of kozen voor grotere potmaten of betere kwaliteiten. De aanvoerdaling is echter maar relatief omdat de aanvoer juist in dat segment in 2004 sterk steeg. Deze daling kan dan ook als een marktcorrectie worden beschouwd.

Dit jaar gebeurde er weer veel in de sector. De telers kregen te maken met hogere energieprijzen waardoor bij diverse bedrijven weinig tot niets werd verdiend. Ook de steeds maar toenemende concurrentie zette de marges onder druk. De schaalvergroting bij de telers ging ook in 2005 door. Er blijven steeds minder bedrijven over maar deze zijn qua hectaren steeds groter. De verhoging van het BTW tarief in Duitsland bleef de sector gelukkig bespaard. Duitsland is namelijk nog steeds exportland nummer 1 voor de branche. In 2005 zal de handel naar dit land vermoedelijk een kleine plus realiseren. De export naar het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting met ongeveer 5% stijgen en Frankrijk noteerde tot en met november een exporttoename van ongeveer 3%. Alhoewel de dollar ten opzichte van de Euro wat goedkoper werd is deze nog steeds hoog en hierdoor daalde de export naar Amerika verder. De Oost-Europese landen laten echter een positieve exportontwikkeling zien.

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen steeg 3% tot 2,4 miljard euro. De aanvoer daalde met 0,6% tot 11,7 miljard stelen. Gemiddelde werd 21 cent afgerekend. Dit was 1 cent meer dan in 2004. Ongeveer 30% van de snijbloemenaanvoer komt inmiddels uit het buitenland. Ook dit jaar daalde de aanvoer van Nederlandse bodem en steeg deze vanuit import. Qua omzet bedraagt het importaandeel een kleine 21% en is al jaren min of meer stabiel. De totale aanvoer via de klok nam af met 1,4% terwijl die via bemiddeling toenam met 4,5%. Bij snijbloemen is het verkoopaandeel via bemiddeling gegroeid naar 13,7%. Het aandeel bemiddeling in de verkoop van snijbloemen is in de laatste jaren niet hard gestegen. Twee jaar geleden was het verkoopaandeel 12%.


. Rosa kende een omzetverbetering van 3,2%. De omzet kwam uit op 729 miljoen euro. De aanvoer steeg met 2,5% tot ruim 3,5 miljard stuks. De gemiddelde prijs bleef afgerond gelijk op 21 cent. De aanvoer van grootbloemige soorten steeg met 8%. De omzet van deze productgroep steeg 7%. Voor grootbloemige rozen bleef de gemiddelde prijs afgerond op 26 cent staan. De aanvoer van kleinbloemige rozen nam verder af. Dit jaar was er een daling van 6%. De opbrengst verminderde met 10,7%. De gemiddelde prijs bedroeg 11 cent. Eén cent minder dan een jaar eerder. De aanvoer van Nederlandse grootbloemige soorten bleef nagenoeg onveranderd, terwijl de aanvoer van de kleinbloemige rozen uit Nederland sterk daalde. De grootbloemige import roos steeg sterk in aanvoer namelijk ruim 27%. Geïmporteerde kleinbloemige rozen lieten een daling van 2,2% zien.
. De troschrysanten werden 6% minder aangevoerd. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 22 cent. Hierdoor kon de opbrengst stijgen met 2,7%. Doordat enkele telers van dit product waren gestopt wegens slechte resultaten was de aanvoer in 2005 wat beperkter. Dit kwam de rest van de aanvoer ten goede. Over het jaar gezien werd het positieve prijsverschil in de eerste 6 maanden van het jaar behaald. In het laatste half jaar kwam de gemiddelde prijs al meer dan eens onder het niveau van 2004.
. Lilium kende een grote aanvoerdaling. Er werd bijna 10% minder aangeboden. Alle Lilium groepen, behalve de Longiflorum x Aziatische types, daalden in aanvoer. Deze aanvoerontwikkeling had voor alle groepen een positief effect op de prijs. Over het hele jaar gezien steeg de gezamenlijke gemiddelde prijs 5 cent tot 44 cent. De omzet kon hierdoor 3,7% toenemen.
. Geplozen chrysanten deden het nog beter dan de troschrysanten. De aanvoer van dit product nam toe met een kleine 10% terwijl ook de gemiddelde prijs nog eens met 3 cent kon stijgen. Hierdoor vermeerderde de omzet met 20% tot bijna 47 miljoen euro.
. In de top-15 was er slechts één product met een lagere omzet dan een jaar eerder. Deze 'eer' viel te beurt aan Freesia. De lagere omzet (-3,7%) kwam met name door de lagere aanvoer (-3,6%) van dit product. De gemiddelde prijs daalde iets maar was afgerond gelijk aan 2004 namelijk 13 cent.
. Tegen de algemene trend van dit jaar in steeg de aanvoer van Anthurium. De aanvoer nam toe met 11,8%. De uitbreiding van de aanvoer drukte de gemiddelde prijs met 5 cent tot 53 cent. De prijsdaling werd mede veroorzaakt door een toename van de kleinere bloemmaten in het totale assortiment. Deze producten zijn relatief goedkoper.

Kamerplanten
Bij de kamerplanten bedroeg de omzet 1,1 miljard euro. Dit betekende een stijging van de omzet met 7%. Met name de orchideeënsoort Phalaenopsis, maar ook andere orchideeën, deden het in het afgelopen jaar goed. Net als bij de snijbloemen daalde bij kamerplanten de aanvoer. Er werden 862 miljoen stuks verhandeld wat een daling van 0,9% inhield. De gemiddelde prijs steeg met 9 cent naar E1,29. De klokaanvoer daalde dit jaar sterk met 5,4%. Er werd echter meer via bemiddeling verhandeld (+3,9%). Voor beide verhandelingmethodes had dit een gunstig effect op de prijsvorming.


. Phalaenopsis kende net als vorig jaar de grootste omzet bij de kamerplanten. Door de bijna 31% toename van de omzet bedroeg deze in 2005 bijna 144 miljoen euro. Mede door een aanvoeruitbreiding van 23,3% en een gemiddelde prijsstijging van 29 cent tot E 4,90 werd deze omzet behaald. Enkele jaren geleden vroegen experts zich al openlijk af hoe lang deze uitbreidingen ongestoord door konden blijven gaan. Tot nu toe is de plant gezien de veilingcijfers nog ongekend populair en is er van enig verval geen sprake.
. Anthurium werd in 2005 1% meer aangevoerd dan in 2004. De voorzichtige uitbreiding van de aanvoer plus de toenemende vraag was een stimulans voor de gemiddelde prijs van dit product. Deze steeg met 30 cent tot E 3,58. De opbrengst steeg met ruim 10%. Uiteraard is moeilijk aan te geven of kwekers ook echt van deze prijsstijging hebben geprofiteerd. Er werd bij dit product namelijk veel gebruik gemaakt van toegevoegde waarde.
. Chrysanthemum kende een omzetverbetering van 7,1%. Dit was een opmerkelijke stijging, want de aanvoer was in het afgelopen jaar juist met een kleine 10% gedaald. De gemiddelde prijs steeg met 11 cent naar 80 cent. De gemiddelde prijs herstelde zich van een slecht verlopen 2004 en kwam in 2005 weer op het niveau van 2003. In 2004 kwamen er te snel te veel producten op de markt. Dit jaar was men duidelijk voorzichtiger en dat wierp zijn vruchten af.
. De aanvoer van Hedera is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Ook in 2005 was dit het geval. De aanvoer daalde met 12% wat een daling van z'n 12 miljoen stuks betekende. Een dergelijk aantal heeft zelfs een substantiële invloed op de totaal aanvoer van de kamerplanten. Het gaat hier namelijk vooral om zeer kleine Hedera producten die voor enkele centen via BB/MVA van eigenaar verwisselen. Door de vermindering van weer een deel van deze aanvoer wordt de aanvoerstatistiek van kamerplanten weer iets betrouwbaarder.
. Als een van de weinige producten in de top-15 was er minder belangstelling voor de Hyacinthus. De omzet van dit product daalde met 1,3%. Op deze mindere vraag hadden de telers niet gerekend, want de aanvoer van dit product steeg met bijna 15%. Door deze toename daalde de gemiddelde prijs met 8 cent tot 51 cent gemiddeld.

Tuinplanten
Bij tuinplanten klom de omzet met 4,3% naar 277 miljoen euro. De aanvoer was 3,5% lager dan een jaar eerder en bedroeg 437 miljoen stuks. Er werden vooral minder producten via de klokken verhandeld. De verhandeling via bemiddeling kende een stijging. Meestal heeft deze ontwikkeling een positief effect op de gemiddelde prijzen. Ook dit jaar was dat het geval. De gemiddelde prijs van tuinplanten steeg met 4 cent tot 65 cent. Deze prijsverbetering trad vooral bij de klok op. De producten die verhandeld werden via bemiddeling moesten het met een lagere gemiddelde prijs doen.
. Opvallend product in de top-10 bij de tuinplanten was de Viola. Aan de stijging van de omzet te zien(+16,2%) zou afgeleid kunnen worden dat het een goed jaar was voor Viola. Ook de stijging van de gemiddelde prijs van 4 cent lijkt dit aan te geven. Echter als naast de cijfers van 2004 ook de cijfers van 2003 worden gehouden dan blijkt dat de gemiddelde prijs terug is op het niveau van 2003.
. Door een mindere aanvoer van 12,5% van Osteospermum kon de gemiddelde prijs, die vorig jaar nog behoorlijk tegenviel, weer enigszins herstellen. De gemiddelde prijs steeg met 12 cent tot 68 cent. Ook dit was echter nog wel onder het niveau van 2003. De omzet steeg hierdoor met 8%.
. Skimmia kende een zeer sterke aanvoeruitbreiding van maar liefst 32%. De gemiddelde prijs daalde door deze aanvoertoename met 36 cent tot een totaal van E1,48. Deze aanvoertoename werd met name veroorzaakt door een sterke toename van Skimmia in kleinere potmaten.


- einde persinformatie -



Ingezonden persbericht