Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeente werkt niet mee aan plaatsing UMTS-mast

BARENDRECHT (05 januari 2006) ­ Het college van burgemeester en wethouders heeft maandag- middag een dringend beroep op de provider gedaan om mee te werken aan uitvoering van de motie van de gemeenteraad, die kortweg inhoudt dat er geen UMTS-mast bij de Marijkesingel wordt ge- plaatst. Deze motie werd unaniem aangenomen tijdens de raadsvergadering van 19 december. He- laas is de provider niet bereid op dit verzoek in te gaan en wil zij vasthouden aan de door de gemeen- te verleende vergunning. Het college houdt echter vast aan uitvoering van de motie van de gemeen- teraad. Momenteel wordt dan ook een voorstel voorbereid om de verleende vergunning in te trekken. Het college heeft de provider inmiddels laten weten niet langer mee te werken en geen werkzaamhe- den toe te staan aan de Marijkesingel die betrekking hebben op de realisatie van de UMTS-mast. Het college komt hiermee tegemoet aan de unanieme motie van de gemeenteraad en aan de wens van honderden bewoners uit de omgeving van de Marijkesingel.

Het college is teleurgesteld in de reactie van de provider. Tijdens een goed gesprek heeft het college afgelo- pen maandag een dringend beroep op de provider gedaan om samen te zoeken naar een alternatieve loca- tie die tegemoet komt aan de motie van de gemeenteraad. De provider gaf in dit gesprek aan na te willen te gaan of een alternatieve locatie past binnen hun dekkingsplan. Na intern beraad heeft de provider woensdag echter laten weten niet bereid te zijn om op het verzoek van het college in te gaan. De provider houdt vast aan de door de gemeente verleende vergunning voor plaatsing van een UMTS-mast aan de Marijkesingel. Tegen de plaatsing van een UMTS-mast aan de Marijkesingel loopt overigens nog een bezwaar waarover de commissie voor de bezwaarschriften zich 26 januari buigt. De commissie brengt vervolgens advies uit aan het college van burgemeester en wethouders.

Zwitsers onderzoek
De commissie Grondgebied van de gemeente Barendrecht besloot in april om verzoeken voor nieuwe ver- gunningsplichtige masten aan te houden tot het Zwitserse replicatieonderzoek van COFAM is afgerond. Dit betekent dat de gemeente bij huidige aanvragen geen vrijstelling verleent op het bestemmingplan tot de resultaten van het Zwitserse onderzoek bekend zijn. Naar verwachting zijn de resultaten dit kwartaal bekend. De aanvraag voor plaatsing van een UMTS-mast aan de Marijkesingel viel hier niet onder, omdat de vergun- ningprocedure in april al ver gevorderd was. De gemeente Barendrecht heeft dan ook vrijstelling verleend op het bestemmingsplan en een bouwvergunning verleend voor plaatsing van een UMTS-mast bij sporthal De Driesprong aan de Marijkesingel.

Motie
In de raadsvergadering van 19 december 2005 werd een motie aangenomen die door alle raadsfracties is ondertekend. In deze motie draagt de raad het college op dat er geen UMTS-mast nabij de Marijkesingel komt, dat de provider dringend verzocht moet worden af te zien van plaatsing van de UMTS-mast en samen met de gemeente op zoek te gaan naar een betere locatie in verband met de mogelijke gezondheidsrisico's en de verleende vergunning ongedaan te maken.

Noot voor de pers,