Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het Centrum Indicatiestelling Zorg en het Rijnlands Revalidatie Centrum gaan samenwerken bij het adviseren van gemeenten over woningaanpassingen, rolstoelen en vervoersvoorzieningen voor mensen met een handicap

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) werken met ingang van 2006 als volwaardige partners samen bij het afgeven van indicatieadviezen over woon-, rolstoel- en vervoersvoorzieningen. Hans Kraaijeveld, regiodirecteur Centrum Indicatiestelling Zorg, en Frans van den Broek d'Obrenan, algemeen directeur Rijnlands Revalidatie Centrum, tekenden op 5 januari 2006 de overeenkomst. De inzet van het revalidatiecentrum is vooral gericht op voorzieningen voor gehandicapte kinderen en voor volwassenen met een complexe handicap.

Medio 2006 of begin 2007 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ingevoerd. Hierin worden voorzieningen ondergebracht uit de huidige Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De nieuwe wet maakt gemeenten verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van hun burgers. Achterliggende gedachte is, dat gemeenten de plaatselijke situatie beter kennen dan de rijksoverheid, weten welke instanties kunnen worden ingeschakeld en weten aan welke voorzieningen behoefte is.

Nu nog geldt een veelheid aan regels voor voorzieningen voor mensen met beperkingen. Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kunnen gemeenten alle regels bij één loket onderbrengen. Daar kunnen mensen terecht voor informatie en advies, en voor het aanvragen van voorzieningen. Gemeenten kunnen dan maatwerk leveren. De hiervoor benodigde kennis hebben zij echter in beperkte mate in huis. Daarbuiten doen zij een beroep op andere organisaties in de eigen regio.

Belangrijke organisaties zijn in dat verband het Rijnlands Revalidatie Centrum, waar mensen met een lichamelijke beperking worden behandeld en begeleid naar optimale zelfstandigheid, en het Centrum Indicatiestelling Zorg. De laatste is de uitvoeringsorganisatie voor onafhankelijke integrale indicatiestelling en daarmee de poortwachter tot de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Als partner van het Centrum Indicatiestelling is de Gemeentelijke Gezondheidsdienst verantwoordelijk voor onafhankelijke medische advisering aan de gemeente.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg, presenteert zich naar de gemeenten in Zuid-Holland Noord als partij die deskundige en integrale adviezen kan geven in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning inclusief de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Zuid-Holland Noord omvat de Duin- en Bollenstreek, de Rijnstreek en de Leidse Regio. De nu ingezette samenwerking beoogt, door bundeling van elkaars sterke punten, de kwaliteit van dienstverlening van het CIZ en RRC aan de cliënten en gemeenten verder te versterken.

Foto: links Frans van den Broek d'Obrenan, algemeen directeur RRC, rechts Hans Kraaijeveld, regiodirecteur CIZ, fotograaf: Noortje van Kempen



Ingezonden persbericht