Vereniging Natuurmonumenten


beheerwerkzaamheden loonse en drunense duinen
05-01-2006

Houtindustrie

Vanaf deze week zal de Vereniging Natuurmonumenten in het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen een aantal bomen weghalen. Het gaat om bomen die destijds zijn aangepland voor de houtindustrie. Natuurmonumenten wil de oorspronkelijke natuurlijke variatie in het bos terugbrengen. Om dat proces te versnellen wordt een deel van de aangeplante bomen weggehaald zodat jonge boompjes, struiken en planten een kans krijgen om te groeien. Uiteindelijk ontstaat zo een prachtig bos waar het goed toeven is voor veel verschillende soorten dieren, planten, bomen en bosgenieters.

Welke boom wel/niet
Bij het uitdunnen van het bos worden vooral grove dennen weggehaald, maar ook enkele Amerikaanse eiken, lariksen en Douglassparren. De aangeplante grove dennen zijn herkenbaar aan de lange rechte stammen, met bovenin een iele kroon. Op zich is er niets mis met deze boom, maar er staan er gewoonweg te veel bij elkaar waardoor er geen plek meer is voor andere bomen, struiken en planten. De andere boomsoorten is een ander verhaal. Deze soorten kunnen door hun snelle groei zomereiken en beuken wegdrukken en juist zomereiken en beuken horen bij dit stuk Brabant.

Resultaten

De eerste kapwerkzaamheden zullen plaatsvinden in het gebied de Pessaert en vervolgens zullen de werkzaamheden richting het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen gaan. Op diverse plaatsen in het natuurgebied Loonse en Drunense Duinen zijn overigens al prachtige resultaten te zien hoe een gevarieerd geheel ontstaat door verschillende bomen en struiken zoals lijsterbes, berk en vuilboom. Reeën vinden er een uitstekende schuilplaats.

De natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten hoopt dat alle betrokkenen begrip hebben voor de tijdelijke verstoring van dit deel van de bossen. Door grote machines in te zetten zal de verstoring zo kort mogelijk zijn maar kan men wel rendabel werken.

Voor 15 maart 2006 zijn de werkzaamheden afgerond en treed de rust weer op in dit deel van het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.