Gemeente Maastricht

Hoogwaterbrochures

De nieuwe hoogwaterbrochure "Es de Maos oetkump..." voor Borgharen en Itteren is huis aan huis bezorgd. De brochure is een handleiding voor de bewoners als de waterstand van de Maas flink stijgt. `Door de hogere kades zijn noodsituaties in de laatste jaren uitgebleven, maar het is nodig alert te blijven', vindt de gemeente. Als het in de nieuwe situatie misgaat, loopt een veel groter gedeelte van beide dorpen onder water.

Gemeente en brandweer wijzen de bewoners nadrukkelijk op hun eigen verantwoordelijkheid. Een waterhoogte van 45,20 meter is de laatste kans om het dorp te verlaten, bij 45,50 meter lukt dat niet meer. Ouderen en mensen die bepaalde (gezondheids)risico's lopen, worden bij 45,20 meter geëvacueerd. De overige bewoners moeten zelf de afweging maken of ze al dan niet uit het dorp willen vertrekken. De gemeente wijst erop dat bij extreme omstandigheden niet meer in alle gevallen noodhulp geboden kan worden. De bewoners die blijven, doen dat op eigen risico. De brochure bevat verder praktische informatie die van pas kan komen bij een nieuwe dreiging van hoogwater. U kunt de brochure hieronder downloaden.

Es de Maos oetkump... (Als de Maas begint te stijgen...).pdf

Randwyck en Heugem

Randwyck en Heugem krijgen geen nieuwe brochure, omdat voor beide buurten geen nieuwe regels gelden. Inwoners die de oude brochure niet meer hebben, kunnen deze hieronder downloaden. Als er vanuit Randwyck en Heugem veel belangstelling is om de brochure in gedrukte vorm te ontvangen, dan gebeurt dit begin volgend jaar alsnog.

Brochure hulpverlening wateroverlast Heugen en Randwyck 2004-2005.pdf