Ondernemingen krijgen meer directe invloed op beleid schappen

Product- en bedrijfschappen

Gezamenlijk persbericht van het
College van voorzitters productschappen en het
Bedrijfschappencontact

Draagvlak voor schappen ruim voldoende
Ondernemingen krijgen meer directe invloed op beleid schappen

De product- en bedrijfschappen verbeteren hun democratische legitimiteit. Dit gebeurt doordat ondernemingen meer directe invloed op het beleid van de schappen kunnen uitoefenen. Ook moet betere communicatie leiden tot meer transparantie. Onderlinge samenwerking tussen de schappen bevordert de doelmatigheid en er moeten afspraken gemaakt worden om te voorkomen dat ondernemingen van meerdere schappen een heffingsnota ontvangen. Deze verbeterpunten worden door de product- en bedrijfschappen verwoord in de brief waarmee de Toekomstverkenningen van de schappen aan minister de Geus werden aangeboden.

Draagvlak ruim voldoende
Het kabinet heeft om de Toekomstverkenningen gevraagd. Ieder product- of bedrijfschap werd gevraagd aan te geven hoe de eigen sector zich ontwikkelt en welke rol het betreffende schap binnen de sector kan spelen. Een draagvlakonderzoek vormde een verplicht onderdeel van de Toekomstverkenningen. Uit de verschillende draagvlakonderzoeken komt naar voren dat de activiteiten die de schappen in hun Toekomstverkenningen hebben verwoord, op ruim voldoende draagvlak bij de ondernemingen kunnen rekenen.

Democratische legitimiteit en communicatie moeten verbeteren Het is wel duidelijk geworden dat de product- en bedrijfschappen beter moeten communiceren. Voor de heffingsplichtige ondernemers moet helderder worden waar de heffing aan besteed wordt en hoe de besluitvormingsprocessen lopen. De schappen willen ter verbetering van de democratische legitimiteit meer contact met ondernemingen in de beleidsvoorbereiding. Daartoe worden bij verschillende organisaties nog dit jaar onder andere regionale bijeenkomsten georganiseerd, virtuele panels opgezet en overleg gestart met maatschappelijke organisaties. Bij andere wordt er spreekrecht ingevoerd voorafgaand aan de bestuursvergaderingen en kunnen groepen van ondernemers en werknemers onderwerpen op de agenda van het bestuur plaatsen.

Einde aan dubbele heffingen
De schappen spreken zich ook uit tegen de dubbele heffingen. Op dit moment kunnen bedrijven nog nota.s krijgen van verschillende product- en of bedrijfschappen. Volgens de schappen moeten dergelijke dubbele heffingen zoveel mogelijk worden vermeden. Op zijn minst moeten afspraken gemaakt worden zodat een bedrijf slechts van één schap een heffingsnota ontvangt.

Meer samenwerking
Op het punt van samenwerking en clustering zijn uitdrukkelijk initiatieven genomen en veranderingen in gang gezet zo melden de product- en bedrijfschappen in hun brief aan minister De Geus. Hiermee willen de product- en bedrijfschappen hun taken doelmatiger uitvoeren.


---

Noot voor de redactie/

Productschap Diervoeder